Japan menja posleratni Ustav, žele pravo da ratuju!

Premijer Abe, koji je ubedljivo dobio izbore prošlog decembra, odavno gaji ambicije da izmeni osnovni dokument zemlje kojim se onemogućava agresivnija samoodbrana Japana, ali za koji pristalice kažu da je brana protiv militarizma koji je porobio Istočnu Aziju u prošlom veku

  • 0

Desničarski japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas poslanicima da namerava da promeni Ustav donet posle Drugog svetskog rata kojim je Japanu nametnut pacifizam, što će verovatno izazavati nezadovoljstvo Kine i suseda.

Premijer Abe, koji je ubedljivo dobio izbore prošlog decembra, odavno gaji ambicije da izmeni osnovni dokument zemlje kojim se onemogućava agresivnija samoodbrana Japana, ali za koji pristalice kažu da je brana protiv militarizma koji je porobio Istočnu Aziju u prošlom veku.

- Počeću s usvajanjem amandmana na član 96 Ustava - rekao je Abe pred Donjim domom parlamenta, misleći na klauzulu koja zahteva da se za izmene ustava mora izjasniti dve trećine članova parlamenta.

U predizbornoj kampanji Abe je rekao da će prostudirati mogućnost izmene definicije u ustavu oko japanskih oružanih snaga.

Dobro opremljena i tehnološki najnaprednija vojska u Japanu se zove Snagama za samoodbranu i po Ustavu, koji su posle rata nametnule Sjedinjene Države, ne može da se koristi u agresivne ciljeve.

Abe je pred izbore najavljivao da će nastojati da odbrambene snage pretvori u pravu vojsku koja bi mogla reagovati i u slučajevima kada su napadnuti njihovi saveznici, kao što su SAD, a ne samo kada je napadnut Japan, kao što je sada slučaj.

Te najave su izazivale uznemirenost među susedima Japana koji su pretrpeli brutalnu japansku agresiju i okupaciju početkom prošlog veka.

Američke okupacione snage su posle strahota Drugog svetskog rata nametnule Japanu Ustav u kome se članom devet ova zemlja odriče rata i prihvata pacifizam koji je prirastao za srca mnogim Japancima rođenim posle rata.

Penzioner Kazuo Šimamura kaže za AFP da je Japan dosta pretrpeo tokom Drugog svetskog rata, uključujući eksplozije dve atomske bombe i da je to dovoljan razlog da se ne menja Ustav.

- Ja hoću da Ustav ostane kakav je da bi se sprečio novi rat - rekao je on.

Kritičari takvog ustava, međutim, kažu da se njihove teritorije i mora nikada neće moći da očuvaju u uslovima sve veće regionalne nesigurnosti i teritorijalnih sporova s Kinom koja je vojno sve moćnija.

- Sledeća generacija Japanaca biće suočena sa raznim vrstama problema - kaže Nobujuki Šimane.

- Mi moramo da uzmemo našu sudbinu u svoje ruke i promenimo status oružanih snaga kako bismo mogli da branimo naš teritorijalni suverenitet - kaže on.

Abe je, takođe, rekao Parlamentu da hoće da formira japansku verziju Nacionalnog saveta bezbednosti, kakav imaju SAD, sa zadatkom da prikuplja i analizira informacije.

- Neizbežno je da mi pojačamo japanske bezbednosne aranžmane kako bismo zaštitili naše nacionalne interese i obezbedili sigurnost naših ljudi u sve kompleksnijoj međunarodnoj situaciji - rekao je Abe.

Japan i Kina su u višedecenijskom teritorijalnom sporu koji je proključao poslednjih meseci nakon što je Tokio kupio neka od spornih ostrva u Istočnom kineskom moru i time izazvao masovne proteste u Kini i pozive na bojkot japanske robe.

Tokio gleda na kinesko vojno jačanje sa sumnjom i kaže da njihov najveći trgovinski partner treba da bude transparentniji po pitanju trošenja para i povećavanja vojne moći, što po rečima Abea, izaziva "opštu zabrinutost" celog regiona.

Peking tvrdi da razvitak oružanih snaga sprovodi isključivo u cilju modernizacije zastarele opreme i kako bi bili sposobniji za odbranu zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Wikipedia/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA