Niški vodovod će proizvoditi struju!

Godišnje će vodovod proizvoditi struje da podmiri 150 domaćinstava, a i kvalitet vode će biti bolji, jer će biti obogaćena kiseonikom

  • 0

Niško vodovodno preduzeće “Naisus”, kao prvo u Srbiji proizvodiće struju zahvaljujući izgradnji četiri mini hidrocentrale na svojim vodosistemima.

Struja bi se proizvodila tako što bi turbine pokretao potisak u cevima vodovodnog sistema. Iz niškog vodovoda poručuju da će postavljanjem turbina u cevovod i kvalitet vode biti bolji, jer će se obogaćivati kiseonikom.

Očekuje se da će vodovod godišnje proizvoditi oko pet megavata struje, što je dovoljno za potrebe oko 150 domaćinstava. Medjutim, vodovod planira da struju troši za rad svojih crpnih stanica i sistema za prepumpavanje vode, ali se očekuje da će imati i višak koji će prodati EPS – u.

Ugovor o partnerstvu u ovom projektu danas su potpisali generalni direktor “Naisusa” Aleksandar Mitić I v.d. direktora PD “Jugoistok” Dragan Milentijević. Planirano je da se minihidroelektrane izgrade na sistemima za vodosnabdevanje na Koritnici, Divljani, Viniku I Čukljeniku.

Vrednost ove investicije je 950.000 evra, a vodovod I “Jugoistok” očekuju I pomoć države, jer je Vlada Srbije predvidela subvencije za ekološku proizvodnju električne energije. Prema najavi potpisnika, niški vodovod će prve količine struje proizvesti sredinom sledeće godine.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA