Pušenje na javnom mestu skoro bez kazni

Na teritoriji Beograda radi samo 30 inspektora koji treba da kontrolišu 26.000 objekata. Prijave svih inspekcija koje rade u Beogradu stižu kod prekršajnih sudija, koji su, kako kažu, zatrpani poslom i ne stižu sve slučajeve da obrade za kratko vreme

  • 4

Svake godine se sve manje osoba kažnjava zbog kršenja zakona koji reguliše pušenje na javnom mestu. Da li su pušači vešti, inspektori lenji ili se u Srbiji naglo smanjio broj pušača - niko s preciznošću ne može da utvrdi.

Kako prenosi B92,  šefica Službe za odvikavanje od pušenja dr Ika Pešić kaže da mali broj kažnjenih ne znači da zakon nije dobar i da inspekcija ne radi svoj posao, nego da nadležne sudije koje na kraju treba da primene taj zakon ne odrade svoj posao do kraja.

- Imamo i još jedan problem koji je vrlo prisutan - ima dosta pušača među inspektorima. Pušač je prema pušaču dosta solidaran i inspektori koji su pušači, a idu u nadzor, upravo se zato neprijatno osećaju, neugodno im je bez obzira na to što žele savesno da obave svoj posao. Oni njega ne mogu do kraja savesno obaviti. Prosto su emocija i saosećanje sa tim pušačem jači od njega - objašnjava dr Pešić.

Na teritoriji Beograda radi samo 30 inspektora koji treba da kontrolišu 26.000 objekata. Prijave svih inspekcija koje rade u Beogradu stižu kod prekršajnih sudija, koji su, kako kažu, zatrpani poslom i ne stižu sve slučajeve da obrade za kratko vreme. Načelnik inspekcije za sanitarni nadzor dr Radoslav Mitrović kaže da i kad slučaj stigne do sudija, oni obično ne kažnjavaju novčano nego izriču opomene.

- Apelujem na prekršajne sudove da malo više posvete pažnje ovoj problematici. Ne moraju to maksimalne kazne da budu, ali da ne bude oslobađajućih koje direktno potstiču prekršioce da dalje prave iste prekršaje. To deluje ohrabrujuće, da se na isti način ponašaju - poručio je Mitrović.

U Srbiji pušači potroše godišnje milijardu i trista miliona evra na cigarete. Od ovog novca, recimo, mogao bi se sagraditi čitav jedan auto-put. Srpsko zdravstvo potroši za lečenje samo jednog obolelog od raka pluća dobijenog od pušenja 16.000 evra. Takvih sada ima oko 4.000.

(M. S. / Izvor: B92 / foto: sxc.hu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    31. januar 2013 | 16:34

    Od cele Srbije Beograd ima najveci procenat pusaca, toliko mnogo da je jezivo. U koji god kafic da se udje od intoksikacije duvanom nisam u stanju 2 dana da dodjem sebi, jezivo, jezivo, jezivo. U zdravsvenim ustanovama je ista slika, smrad cigara siri se hodnicima...stvarno smo za psiho-analizu. S jedne strane narod zivi na ivici egzistencije, a sa druge SVI su pusaci. Nemam reci za ovaj narod!

  • milan

    1. februar 2013 | 05:41

    nepusacima kojima smeta duvanski dim preporucujem da se pomere od pusaca ili presele u evropu gde ce moci da bez problema da popiju kafu u u kaficu gde svi kafe piju unutra a puse ispred

  • nezadovoljština

    31. januar 2013 | 15:46

    Šta puši ovaj sa prljavim noktima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA