Novi detalji o Kenedijevom ubistvu

Nedavno pronađeni audio snimak koji sadrži razgovore iz aviona kojim je Kenedijevo telo prevezeno u Vašington, otkriva gde se u trenutku atentata na američkog predsednika nalazio njegov glavni kritičar i suparnik Kertis Lemej

  • 0

Davno izgubljen audio snimak, sačinjen posle ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija, baca novo svetlo na taj događaj, pobuđujući veliko interesovanje istoričara.

Audio traka je pronađena među ličnim stvarima generala Čestera Klifrona, Kenedijevog pomoćnika koji se nalazio u povorci na motoru u Dalasu kada je američki predsednik ubijen 22. novembra 1963. godine.

Traka, u trajanju od nešto manje od dva i po sata, sadrži razgovore koji su vođeni u predsedničkom avionu kojim je Kenedijevo telo prevezeno iz Dalasa u Vašington, a iz kojih se mogu saznati novi detalji o atentatu, preneo je AP.

Stručnjaci navode da će snimak podstaći novu debatu među teoretičarima zavere, posebno o Kertisu Lemeju, tadasnjem pomoćniku glavnokomandujućeg americkog vazduhoplovstva, jednog od glavnih Kenedijevih kritičara i suparnika, čije se ime ne spominje u zvaničnoj verziji snimka.

- Ljudi su se uvek pitali gde je Kertis Lemej bio na dan Kenedijevog ubistva, a ova traka otkriva gde se tačno nalazio - rekao je Kenedijev istoričar Daglas Brinkli u izjavi za CNN.

Snimljeni materijal, koji je tridesetak minuta duži od poznatog zvaničnog snimka, kupila je 2009. kuća "Raab" iz Filadelfije koja se bavi prodajom retkih dokumenata.

"Raab" je traku, čiju je jednu digitalizovanu kopiju poklonila američkoj Nacionalnoj arhivi, stavila nedavno na prodaju za 500.000 dolara.

(Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA