PERFORMANS? U ustaškim uniformama uhapšeni ispred HRT-a (VIDEO)

Dvojica aktivista privedena su zbog narušavanja javnog reda i mira, jer su obučeni u ustaške uniforme nameravali da izvedu performans ispred "Hrvatske radio-televizije"

  • 7

Aktivisti hrvatske Građanske akcije pred zgradom "Hrvatske radio-televizije" nameravali da izvedu umetnički performans obučeni u ustaške uniforme, sa željom da upozore na veličanje fašizma, ali ih je tamo sačekala policija i privela.

Namera aktivista bila je da obučeni u ustaške uniforme uruče "zahvalnicu" emisiji "TV Kalendar" "HRT-a" zbog veličanja ustaškog pokreta.

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica aktivista privedena su zbog narušavanja javnog reda i mira, međutim, kako navodi portal Indeks.hr, nije jasno zašto su privedeni ako su policiji uredno prijavili umetnički performans.

Iz Građanske akcije potvrdili su da su Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Republike Hrvatske prijavili umetnički performans ispred "HRT-a" sa željom da ponovo upozore na veličanje fašizma putem javne televizije u emisiji "TV Kalendar".

- Iako je policija znala da se radi o performansu, dočekala su nas tri policijska vozila i "marica". Zahtevali smo da policija uhapsi i urednika "TV Kalendara", ali oni su to odbili. Policija ponovo hapsi antifašiste koji su istrajni u borbi protiv fašizacije hrvatskog društva - pojasnili su iz ove organizacije na svojim Fejsbuk stranicama.

Građanska akcija reagovala je 18. januara zbog "sramotnog priloga o ustaškom koljaču Juri Francetiću", koji je emitovan u "TV Kalendaru" 27. decembra prošle godine, a poslala je pismo medijima i upravi "HRT-a" u kojem traže smenu urednika emisije Vladimira Brnardića.

- "TV Kalendar" je 27.12.2012. pokušao da nauči gledaoce i našu decu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je − prema "Hrvatskoj radio-televiziji" bio "legendarni borac", koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana − onih zlih koljača Hrvata − u Bosni i okolini Sarajeva i u Han-Pijesku - saopštili su iz Građanske akcije.

Tada su iz "HRT-ovog" Odeljenja za odnose s javnošću odgovorili da im je slučaj poznat od ranije.

- V.d. glavnog urednika "HTV-a" se njime, kao i samim "TV Kalendarom", bavi već neko vreme. Svesni smo problema, na njemu se radi, ali zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje - odgovorili su tada iz "HRT-a".

(M. B. / Tanjug / Foto: print-skrin / Video: youtube)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gagi

    2. februar 2013 | 09:24

    Kako da ne,predvodio je ustaše koji su poklali i u drinu bacili 6000 duša. Na mestu Stari Brod kod Višegrada Eto šta su njihovi junaci..

  • Fantom

    2. februar 2013 | 08:14

    Hrvati su Srbi kojima je istekao rok trajanja. Mala šala :-)

  • Rafael Vitez Boban

    2. februar 2013 | 16:19

    Prvo Francetic je bija borac iskjucivo borac i fajter uvik prvi toliko su ga nacisti cijenili da su na Rusiju trazili da se posalje najelitnija postrojba pod njegovin zapovijednistvom,sad zaboravimo na moment sta je bilo itd.al dajte pogledajte na you tube klipove o marsevima te vojske pa to je bila vojska ap-cap a opremjena od glave do pete ka njemci,a četnici su bili razbijena razbojnicka bagra od Krajevina koji je takodjer pobiga i nisu bili ni blizu Ustašama po nikakvom pitanju. A sad da kazen sta san tija rec on je bija patriot i domoljub borija se ratova a u logorima se zna ko je bija i kla kukavice,jadnici nema te rici za opisat ih,je on je bija borcina i ratnik,a vi ste se priklonili partizanima kad ste vidili da je gotovo sa haračenjen i tu ste pokazali vaše junastvo eto van ukratko mozete o njemu puno naci ka ratniku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA