BEZBEDNO: Uskoro novi pravilnik o ispravnosti vozila

- Vrlo brzo će početi primena pravilnika o ispitivanju vozila, jer je dosad dosta neuređeno pitanje ispitivanja vozila i izdavanja atesta - kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović

  • 1

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović najavio je da će uskoro početi primena novog pravilnika o ispitivanju ispravnosti vozila. To će, kako je naveo, uvesti red u tu oblast i doprineti povećanju bezbednosti u saobraćaju.

- Vrlo brzo će početi primena pravilnika o ispitivanju vozila, jer je dosad dosta neuređeno pitanje ispitivanja vozila i izdavanja atesta. U taj segment ćemo uvesti red - rekao je Jovanović, govoreći o planovima za ovu godini.

Agencija za bezbednost saobraćaja planira da ove godine počne i izdavanje licenci profesionalnim vozačima. Licenciranje će početi u drugoj polovini godine.

- Skoro da smo završili priču i o implementaciji tahografa, pre svega izradom memorijskih kartica za digitalne tahografe koje radimo već godinu dana. Završili smo priču sa proverom znanja tehničara koji rade u radionicama za servisiranje tahografa. U toku je postupak ovlašćivanja radionica koje se time bave - objasnio je Jovanović.

On je ocenio da Srbija po bezbednosti u saobraćaju i dalje zaostaje za najbezbednijim zemljama u Evropi i svetu napomenuvši da je u toku izrada Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja, koja sadrži niz mera za poboljšanje stanja u toj oblasti.

- Što više saobraćajnica bude pokriveno sistemom video-nadzora, biće bezbednije. Dobar primer je žuta traka na Brankovom mostu u Beogradu. U toku je izrada Nacionalne strategije za povećanje bezbednosti u saobraćaju do 2020. godine. Ta strategija sa nacionalnim planom sadrži niz detalja i mera za povećanje bezbednosti - rekao je on.

Jovanović smatra da se protiv bahatih vozača koji ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju mora boriti uporednom primenom preventivnih mera i efikasnim kažnjavanjem.

Upitan o izradi novog zakona o bezbednosti saobraćaja, Jovanović, koji je član radne grupe za izradu zakona, rekao je da očekuje da nacrt bude gotov za mesec do dva i da će potom početi javna rasprava. Na pitanje o najavi da će u novom zakonu biti precizirani slučajevi u kojima su putari odgovorni za saobraćajnu nesreću, rekao je da je to jedno od pitanja koje radna grupa razmatra.

- Mislim da je značajno odrediti odgovornost svih subjekata, uključujući putare - rekao je Jovanović, koji nije želeo još da govori o pojedinačnim odrebama novog zakona o bezbednosti saobraćaja u izradi.

Govoreći o radu Agencije za bezbednost saobraćaja u proteklih godinu dana, rekao je da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanjen za 68 u poređenju sa 2011. godinom, kao i da je smanjen broj povređenih za više od hiljadu. U Srbiji je 2011. u saobraćajnim nesrećama poginulo 728 ljudi.

-  Ono što je značajno i na čemu smo mi fokusirali naše aktivnosti kada su kampanje u pitanju jeste pre svega zaštita dece, povećanje bezbednosti vozača traktora pošto je to bila ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju, zatim motociklista i pešaka. Kada su u pitanju deca imali smo značajne kampanje koje smo realizovali na osnovu analize rizika stradanja dece u saobraćaju po opštinama. Obilazili smo škole počevši od najugroženijih opština i edukovali decu. Za jednu trećinu je smanjen broj poginule i povređene dece - rekao je Jovanović.

Jovanović je ukazao i da je prošle godine povećan broj biciklista koji stradaju u saobraćaju zbog čega će Agencija za bezbednost saobraćaja početi medijsku kampanju kako bi se povećala bezbednost na putevima vozača bicikala.

(M. S. / Beta / Foto: Tanjug-AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicago

    4. februar 2013 | 11:07

    sve i svasta uvodite ali nikako da uvedete registraciju Americko Kanadskih vozila,mislim da je stvarno sramota sto nam ne dozvoljavate da registrujemo automobile a dozvoljavate vozilima iz Engleska gde su volani na desnoj strani.Ima sgurno hiljadu takvih vozila po 1000 eura pa vidite kolko bi se srestava ulilo u drzavnu kasu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA