RATEL ŠTITI MONOPOL: I dalje je nemoguće izvršiti prenos brojeva u fiksnoj telefoniji!

- Trebalo bi novim provajderima da se olakša preuzimanje pretplatnika, i to pod istim brojem. Jedino konkurencija može da obori cene i poboljša usluge - objašnjava analitičar Milan Kovačević

  • 10

Ni dva meseca nakon što je korisnicima fiksne telefonije omogućena prenosivost broja kod drugog provajdera, ovo u praksi nije moguće. Prema ranijim najavama "Ratela", prenos broja je trebalo da bude omogućen svim građanima još od 1.12.2012. godine. Dva meseca kasnije, "Ratel" i dalje krši sopstveni Pravilnik. Svojim razlozima, pritom baziranim na dopisu dostavljenom iz "Telekoma Srbije", saopštavaju "da nisu u mogućnosti da odrede tačan datum kada će biti spremni za uvođenje prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji".

- Treba napasti tu odluku, jer se njom na mala vrata štiti monopol - kaže za Telegraf analitičar Milan Kovačević, borac za liberalno tržište roba i usluga.

Da podsetimo, zakonski monopol "Telekoma Srbije" na tržištu fiksne telefonije je prestao juna 2005, ali prava demonopolizacija nije omogućena ni sedam godina kasnije. Odlaganje prenosa broja sprečava korisnike da slobodno biraju usluge koje plaćaju, a što predviđa zakon kao i pravni propisi samog "Ratela".

Rešenje ovog problema je prema Kovačevićevim rečima više nego očigledno:

- Trebalo bi novim provajderima da se olakša preuzimanje pretplatnika od dosadašnjeg monopoliste "Telekoma", i to pod istim brojem. Time bi se pojačala konkurencija i u fiksnoj telefoniji - objašnjava Kovačević, dodajući da je to veoma važno, jer jedino konkurencija obara cene i poboljšava usluge korisnicima.

Inače, u kompaniji "Serbian broadbend" (SBB) tvrde da bi putem kablovske mreže mogli da omoguće priključenje za oko 700.000 novih korisnika fiksne telefonije, što bi bilo oko trećine broja korisnika koje sada ima Telekom.

"Ratel" je još 24. juna prošle godine doneo Pravilnik o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji, čiju je primenu odredio za 1.12.2012. i u kojem se tačno navodi koja su prava i obaveze operatora, ali i Ratela, kao regulatornog tela.

U Pravilniku je jasno istaknuto da je "operator dužan da omogući svom pretplatniku da na njegov zahtev prilikom promene operatora zadrži dodeljeni broj iz plana numeracije na određenoj lokaciji". Tim istim pravilnikom utvrđeno je da je "Ratel" taj koji upravlja informacionim sistemom za prenos broja, održava bazu podataka prenetih brojeva i propisuje uslove i način prenosa broja. Takođe, u članu 79 Pravilnika stoji da bi "operatori trebalo da se uzdrže od postupanja usmerenog na otežavanje ili sprečavanje prenosa broja".

Nažalost, u praksi Pravilnik očigledno da nije obavezujući za samog donosioca - "Ratel", jer godinu i osam meseci "Telekom Srbija" očigledno još nije spreman za prenos brojeva, zbog navodnih složenih administrativno-tehničkih pitanja. 

(Katarina Vuković / Foto: Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    5. februar 2013 | 09:09

    ovi su gori od RTSa, sledeci racun koji dobijem za fiksni, prosledicu RATELU na placanje!!!

  • Katarina

    4. februar 2013 | 23:52

    Toliko o pravima korisnika fiksne telefonije, kojima i posle toliko vremena nije omogućena prenosivost broja i odabir drugog provajdera... Zbog cega RATEL stiti "Telekom Srbija" i na taj nacin, uskracuje zakonsko pravo korisnika fiksne telefonije, da sami mogu vrsiti odabir operatora?

  • Ruzica Simic

    4. februar 2013 | 23:38

    Koliko li je RATEL "dobar", u celoj ovoj prici, ostaje mi samo da zamislim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA