IZRAEL: Novosađanin na čelu druge najjače partije!

Građani su stali uz njega jer se nije bavio pitanjem konflikta sa Palestinom, već obnovom mirovnog procesa, ali i zbog zalaganja da i ultraortodoksni Jevreji, kao i ostali građani, služe vojsku, što trenutno nisu obavezni

  • 0

Na parlamentarnim izborima u Izraelu desni blok aktuelnog premijera Benjamina Netanijahua pretrpeo je neočekivane gubitke. Naime, potpuni novi čovek u politici i lider stranke Ima budućnosti Jair Lapid uspeo je da osvoji 19 od 120 poslaničkih mesta i tako postane druga, najjača snaga snaga u izraelskom parlamentu- Knesetu.

Koalicija premijera Netanjahua izgubila je 11 mesta i sada ima 31. Zbog toga će izraelski premijer morati da formira koaliciju sa različitim taborima. Ključnim za stabilnu Vladu smatra se upravo Jair Lapid bivši TV voditelj, glumac i pisac, koji je preko noći osvojio simpatije glasača ne preterano jasnom ideologijom.

Građani su stali uz njega jer se nije bavio pitanjem konflikta sa Palestinom, već obnovom mirovnog procesa, ali i zbog zalaganja da i ultraortodoksni Jevreji, kao i ostali građani, služe vojsku, što trenutno nisu obavezni.

Novi najpopularniji političar u Izraelu mnogima je poznat sa izraelske televizije "Kanal 2", na kojoj je vodio najgledaniji informativni magazin u zemlji. Pored toga, bio je kolumnista najtiražnijeg lista, a jedno vreme bio je i glumac-autor pozorišnih i TV serija i pisac knjiga za decu.

KRENUO OČEVIM STOPAMA

Mnogi Izraelci ga porede sa ocem Jozefom, koji je, takođe, bio TV voditelj koji je ušao u politiku. Inače, rođen u Novom Sadu 1931. godine pod imenom Tomislav Lampeld, Lapidov otac je kao dete deportovan u geto u Budimpešti, odakle je otišao da živi u Izrael. Stigao je do mesta zamenika premijera Izraela, bio je liberalan i antireligiozan, a ta pozicija definiše i politiku njegovog sina.

Jair Lapid je dugo razmišljao da iz novinarstva pređe u politiku, pa je u januaru 2012. godine dao otkaz i osnovao partiju Ima budućnosti (Ješ adit). Predizbornu kampanju je često vodio na ulicama pokušavajući da se što više približi običnom čoveku. Nije želeo da se meša u izraelsko-palestinski konflikt, već se koncentrisao na mirnije teme kao što je socijalna pravda.

SIRIJA MOŽE DA ODGOVORI NA AGRESIJU

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je da je Izrael napadima na bazu za vojna istraživanja u blizini Damaska pokušao da destabilizuje Siriju. On je upozorio da je njegova zemlja u stanju da odgovori na aktuelne pretnje i agresiju.

U međuvremenu, sirijska televizija je objavila snimke, kako tvrdi, posledica izraelskog vazdušnog udara na postrojenje na kome se vide uništena vozila i umerena šteta na zgradi.

(M. R. / Izvor: Informer/ Foto: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA