Zajam za Koridor 11 od Azerbejdžana

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić potpisao sporazum o zajmu za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine

  • 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šahin Mustafajev potpisali su u Bakuu Sporazum o zajmu te zemlje za izgradnju deonice Koridora 11, od Ljiga do Preljine, u vrednosti od 300 miliona evra.

Jeremić je, koji je sa Mustafajevom kopredsednik Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, posle potpisivanja sporazuma istakao da je učinjen značajan korak u pravcu čvršćeg ekonomskog povezivanja dveju zemalja.

Jeremić je precizirao da je azerbejdžanska vlada odvojila značajna sredstva iz svojih državnih fondova pod uslovima koji su, kako je naglasio, daleko bolji od tržišnih.

Azerbejdžanska vlada obezbedila je kredit za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, a na izgradnji autoputa biće zajednički angažovane srpske i azerbejdžanske firme.

Prema rečima Jeremića, radi se o velikom projektu, koji podrazumeva izgradnju 60 mostova, pet tunela i predstavlja značajno ulaganje u infrastrukturu Srbije.

On je rekao da je tokom posete bilo reči i o seriji drugih važnih projekata, a Azerbejdžan je izuzetno zainteresovan za ulaganje u poljoprivredu, saradnju u oblasti farmaceutske industrije i "mnogim drugim zajedničkim projektima od obostranog interesa".

Ministar Mustafajev istakao je da će od sporazuma koristi imati obe zemlje, a projekat izgradnje autoputa imaće pozitivan uticaj na ekonomiju Srbije.

On je, tokom razgovora sa Jeremićem, podsetio da je Azerbejdžan započeo ekonomske aktivnosti na prostoru Balkana gde će mu glavni partner biti Srbija i dodao da postoji politička volja rukovodstva dve zemlje, kao i svi ostali preduslovi za jačanje ekonomske saradnje.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA