Britanci pronašli skelet kralja Ričarda III ispod parkinga u Lesteru

Na osnovu testova DNK, Univerzitet Lester zaključio je da skelet iskopan u septembru 2012. godine pripada Ričardu III, koji je poginuo 1485. godine, izjavio je šef Odeljenja za arheološka istraživanja Univerziteta Lester Ričard Bakli

  • 1

Skelet, koji je pre nekoliko meseci nađen u centralnoj Engleskoj, pripada engleskom kralju Ričardu III, saopštili su danas stručnjaci sa Univerziteta Lester.

Na osnovu testova DNK, Univerzitet Lester je zaključio da skelet iskopan u septembru 2012. godine pripada Ričardu III, koji je poginuo 1485. godine, izjavio je šef Odeljenja za arheološka istraživanja Univerziteta Lester Ričard Bakli.

- Biće ovo nova era za Ričarda III. Sigurno će pobuditi mnogo više interesovanja. Nadam se da će ljudi mnogo slobodoumnije gledati na Ričarda III - rekla je Linda Pidžon iz društva koje proučava život ove istorijske ličnosti.

Univerzitet Lester objavio je fotografiju skeleta, a arheolog Džo Eplbi rekao je da je skelet u dobrom stanju.

Tim arheologa sa Univerziteta Lester je u septembru 2012. godine saopštio da su kosti nađene na mestu gde je u 15. veku bila Crkva sivih fratara u Lesteru, oko 160 kilometara severno od Londona. Na tom mestu sada se nalazi parking.

Nalazi zbog kojih se veruje da je u pitanju engleski kralj iz dinastije Jork su nepravilnosti kičme i povreda lobanje, koju je, kako se veruje, kralj zadobio u bitki kod Bosforta 1485. godine, kada je poginuo.

(I. M. / Beta / Foto: Vikipedija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    4. februar 2013 | 21:53

    Ne da im ne verujem nego im ne verujem. Cela nacija je stvorena na prevari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA