Raskinut ugovor za rafineriju u Smederevu

Rok za uplatu 652 miliona dinara bio je 60 dana, a kako "Komiko" nije poštovao kupoprodajni ugovor i izmirio predviđene obaveze, grad Smederevo je tužio taj konzorcijum

  • 0

Kompanija "Komiko oil" nije uplatila na račun grada Smedereva novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, pa je ugovor sa tom kompanijom od danas raskinut, saopštila je danas gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

- Nema više nikakvog prolongiranja - rekla je ona na konferenciji za novinare, istakavši da je Smederevo otvoreno za ozbiljne investitore, a da je kompanija "Komiko" bio neozbiljan investitor.

Prema njenim rečima, 113 hektara zemljišta na kome je trebalo da bude građena rafinerija od danas je u vlaništvu grada Smedereva i slobodno za nove investitore. Kako je objasnila gradonačelnica, od Vlade Srbije zatražiće se izmena plana za posebne namene za to zemljište kako bi bilo otvoreno i za druge investicije, a ne zamo za rafineriju. Avramović je istakla da ima dosta zainteresovanih investitora za 113 hektara zemljišta i da će već sutra vladi biti poslat dopis za promenu namene tog zemljišta.

Gradski pravobranilac Smedereva Milena Nisev objasnila je da je pravobranilaštvo 31. januara podsetilo kompaniju "Komiko oil" na rok u kome treba da plati zakup za zemljište i kamatu na osnovu sudskog poravnanja. Ona je, takođe, kazala da će danas zvanično poslati dopis da je ugovor raskinut. Relevantno je bilo poštovanje sudskog poravnanja - to nije ispoštovano i ugovor se raskida, dodala je ona.

Predsednik Skupštine Smedereva Branče Stojanović rekao je da je ta skupština pet puta zasedala na temu "Komika" i rafinerije. Stojanović je naveo da se, pored svih pokušaja rukovodstva grada da to uspešno bude okončano, da Smederevo ne bude grad koji ne želi investitore, samo odlukom "Komiko oila" nije ušlo u tu investiciju.

Smederevska skupština i kompanija "Komiko oil" postigli su 21. januara ove godine sudsko poravnanje prema kojem se taj američko holandski konzorcijum obavezao da do 4. februara uplati novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije ili će u protivnom ugovor biti raskinut.

U decembru prošle godine smederevska skupština i kompanija "Komiko oil" postigli su sudsko poravnanje prema kojem se taj američko-holandski konzorcijum obavezao da do 4. februara uplati novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije ili će u protivnom ugovor biti raskinut. Rafinerija nafte najavljena je kao investicija vredna 250 miliona dolara, a trebalo je da tu nađe posao najmanje 500 radnika. Rok za izgradnju rafinerije bio je tri godine.

(I. M. / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA