Stamenković: Đilasov predlog kursa je glupost!

Ekonomista kaže da kad čita 15 Đilasovih mera za izlazak Srbije iz krize ne zna da li da se smeje ili da plače

  • 0

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da je predlog lidera Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa o prelasku na fiksni kurs dinara - glupost.

- Uradite to i imaćete crno tržište deviza za vrlo kratko vreme -  rekao je on na predstavljanju novog broja ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" u Ekonomskom institutu.

Stamenković je rekao da "kad čita 15 Đilasovih mera" za izlazak Srbije iz krize "ne zna da li da se smeje ili da plače".

- To je jako lepo. Tu ima nekih mera, daćemo subvenciju malo ovde, pa ćemo dati subvenciju onde i tako dalje. Ima tu i spornih stvari - rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedna od spornih mera koje je predložio Đilas je formiranje razvoje banke Srbije.

- Pošto smo rešili Razvojnu banku Vojvodine, sad da napravimo to i u Srbiji. Ta priča je bila prisutna i dok je DS bila na vlasti - rekao je Stamenković, koji je koordinator istraživačkog projekta MAT-a.

On je postavio pitanje šta Đilasu znači to da treba ukinuti monopole u privredi.

- To je problem koji nije nov, ali se ne ukida dekretom, već morate da napravite sistem koji će stvoriti polje za dolazak, osnivanje kompanija i uspostavljanje konkurencije - rekao je Stamenković i kao primer naveo probleme koje već godinama ima švedska Ikea kod realizacije plana da dođe u Srbiju.

Predsednik DS-a Dragan Đilas je prošle sedmice predložio novi program stranke koji pokretanje ekonomije vidi kao ključ za postizanje svih ciljeva.

Đilas je ocenio da država mora da prepozna poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, IT industriju i razvoj infrastrukture kao oblasti u kojima Srbija ima najveće šanse za uspeh.

On se zauzeo za jačanje industrije, formiranje razvoje i izvozne banke, kreiranje prostora za otvaranje novih državnih preduzeća u oblastima u kojima postoji jasan državni interes, pre svega u poljoprivredi.

(I. M. / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA