MISTERIJA: Čiji smartfon koristi Kim Džong Un? (FOTO)

Analitičari veruju da ukoliko severnokorejski vođa koristi "Samsung" koji se pravi u Južnoj Koreji, to može biti potvrda tehničke superiornosti najvećeg neprijatelja. "Samsung" tvrdi da nijedan njihov uređaj nije prešao granicu, dok je sa druge strane "HTC" odbio da identifikuje telefon

  • 4

Kim Džong Un snimljen se sa smartfonom! Ovo je brzo pokrenulo spekulacije o tome da li je ovaj proizvod napravljen od strane najvećeg neprijatelja – Južne Koreje. Naime, smartfon je primećen na fotografiji snimljenoj tokom sastanka na kom je prisustvovao komunistički vođa, a uređaj se nalazio na stolu, odmah pored Kima Jonga.

Stručnjaci iz Južne Koreje - sa kojom je Severna Koreja više od 60 godina u ratnim odnosima, vrlo brzo su angažovani su kako bi utvrdili da li Kim koristi Samsungov smartfon.

Analitičari veruju da ukoliko severnokorejski vođa koristi Samsung, koji se pravi u Južnoj Koreji, to može biti potvrda tehničke superiornosti najvećeg neprijatelja.

Ovoj nesvakidašnjoj debati se čak pridružila i Vlada Južne Koreje.

- Nakon podrobne analize fotografije i snimaka medija Severne Koreje, otkrili smo tragove koji nam ukazuju na to da Kim koristi smartfon. S obzirom na to da se na fotografiji telefon nalazi odmah pored njega, pretpostavljamo da je u pitanju telefon Kima Džong Una - izjavio je jedan od zvaničnika Južne Koreje.

Pretpostavlja se da stručnjaci proveravaju i druge opcije i razmatraju da bi možda u pitanju mogao da bude i Ajfon koji pravi američki Epl.

Ukoliko je to slučaj, to bi takođe moglo da se protumači kao poraz od strane još jednog velikog neprijatelja Severne Koreje.

Većina stručnjaka ipak smatra da je u pitanju "HTC", pošto se on proizvodu na Tajvanu - što je znatno podrobnija politička opcija.

Ukoliko vođa Severne Koreje zaista brine o poruci koju marka njegovog telefona šalje javnosti, najbolja opcija svakako bi bila kineski "Huawei" s obzirom na činjenicu da je Kina jedini saveznik ove zemlje.

Ono što i dalje predstavlja misteriju jeste za šta Kim koristi svoj telefon.

Njegov diktatorski režim blokirao je pristup internetu, a stanovništvu je na raspolaganju jedino interna mreža sa ograničenim pristupu.

Mobilna mreža prvi put je uvedena 2008. godine u saradnji države i firme "Orascom" iz Egipta, stanovnici Severne Koreje mogu da obavljaju pozive isključivo unutar granica ove države.

Nakon što je ova informacija obišla svet oglasio se i sam "Samsung" koji tvrdi da nijedan njihov uređaj nije prešao granicu, dok je sa druge strane "HTC" odbio da identifikuje telefon. Predstavnici "HTC"-a samo su izjavili da veoma "cene podršku svih korisnika".

(I. D. / B92.net / Foto: Profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA