ČEKU: Kosovo dobija vojsku 15. juna!

Ministar bezbednosne snage Kosova (BSK) najavljuje da će, shodno kosovskom Ustavu i planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, početi proces pretvaranja Bezbednosne snage Kosova u Vojsku Kosova

  • 0

Ministar bezbednosne snage Kosova (BSK) Agim Čeku izjavio je danas da će posle 15. juna, shodno kosovskom Ustavu i planu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, početi proces pretvaranja Bezbednosne snage Kosova u Vojsku Kosova.

U intervjuu za dnevnik "Tribuna šćiptare" Čeku je rekao da očekuje da na proleće ove godine NATO donese odluku da BSK postigne pune operativne kapacitete, što će osamostaliti te snage i omogućiti Vladi Kosova da sagleda ceo sistem bezbednosti u zemlji.

On je dodao da je pretvaranje BSK u VK proces koji će trajati najmanje do 2016. godine, zavisno od ekonomskih mogućnosti Kosova. Zemlje članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo, Slovačka, Španija, Grčka, Kipar i Rumunija, u nedoumici su dale saglasnost sa stavom većine zemalja o reformisanju BSK, piše list, ali navodi Čekuove reči da će se te nedoumice postepeno prevazići.

Ministar BSK ocenio je da su te snage apsolutno spremne i osposobljene za preuzimanje novih zadataka kao što je Vojska Kosova.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA