STOP RASIPANJU: Kina zabranila reklamiranje skupih poklona!

Takva reklamiranja su "propagirala lažne vrednosti i pomagala u stvaranju loših sklonosti društva". Zabrana je usledila nakon ponovljenih poziva novog kineskog šefa partije Sjija Ðinpinga na stalnu borbu protiv korupcije i zloupotrebe vlasti

  • 0

Kineskim radio i televizijskim stanicama zabranjeno je reklamiranje skupih poklona, kao što su satovi, retke markice i zlatni novac, u sklopu akcije Vlade da se prekine s ekstravagantnim poklonima rukovodiocima i rasipanjem, javila je danas agencija Sinhua.

Takva reklamiranja su "propagirala lažne vrednosti i pomagala u stvaranju loših sklonosti društva", navela je u saopštenju državna administracija za radio, film i televiziju.

Zabrana je usledila nakon ponovljenih poziva novog kineskog šefa partije Sjija Ðinpinga na stalnu borbu protiv korupcije i zloupotreba vlasti.

Kineski proizvođači luksuznih predmeta brinu da bi ova mera mogla da utiče na prodaju jer su oni bili dosta reklamirani preko televizije i radija.

Proizvođači popularne kineske rakije "maotai" i drugih pića redovno su bili sponzori godišnjih aukcija na kineskoj centralnoj televiziji "ČTV".

Prodaja poznatog kineskog likera "baiđiu", koji je nekada služen na svim vladinim banketima, pala je u decembru posle zvanične zabrane korišćenja alkohola na vojnim svečanostima u radno vreme. Boca tog pića od žita može da dostigne i do hiljadu juana ili oko 160 dolara.

Obračun s korupcijom pogodiće verovatno najviše časovničare i zlatare, posebno od kada su skupoceni strani časovnici postali simbol zloupotreba i mita.

"Hengdeli" i "Carski satovi" su dve najveće kompanije u Kini za prodaju satova i vrednost njihovih akcija na berzi je danas pala posle vesti o zabrani reklamiranja.

"Hengdeli" je izgubio 2,2 procenta u Hongkongu, a "Carski satovi" jedan procenat, preneo je Rojters.

Predstavnik državne administracije rekao je agenciji Sinhua da kao važna kulturna i ideološka uporišta, radio i televizija treba da ostvare svoju ulogu u obrazovanju ljudi i ukazivanju na prave vrednosti društva.

Sji je u prvom govoru nakon preuzimanja čelnog položaja u Komunističkoj partiji Kine upozorio da neuspeh u borbi protiv korupcije i ekstravagancije može da ugrozi opstanak partije na vlasti. Kineska partija bila je pogođena serijom skandala funkcionera i na najvišem nivou.

Sji će preuzeti dužnost i šefa države od Hua Ðintaoa na zasedanju Parlamenta u martu mesecu.

(I. D. / Tanjug / Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA