SRBIN OSUMNJIČEN DA JE BACIO BOMBU: Nevin sam, nisam ni znao zbog čega sam uhapšen!

Ekipa Telegrafa posetila je Srđana Stojanovića, osumnjičenog da je bacio eksplozivnu napravu na porodičnu kuću Vučetića u Kosovskoj Mitrovici. Srđan, koji živi u prizemlju iste kuće, svojim kolima je prevezao povređenu decu do bolnice

  • 3

Srđan Stojanović (40), uhapšen pod sumnjom da je bacio eksplozivnu napravu na porodičnu kuću Vučetića, kada su povređeni desetogodišnja Milica i trogodišnji Borivoje, posle 24 časa pritvora pušten je da se brani sa slobode. Kada je došao kući, saznao je za šta je osumnjičen.

- To saznanje me je šokiralo, ali znam da sam nevin i spreman sam da se pojavim pred bilo kojim sudom – rekao je Telegrafu Srđan i dodao da su to besmislice jer je i sam čuo kada su policajci koji su vršili uviđaj, posmatrajući neaktiviranu bombu, rekli da su to kineske bombe, a komšija je video kada su napadači pobegli preko mosta u smeru južnog dela grada.

U etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, u kući koju je Kosovskomitrovački okrug obezbedio kao trajni smeštaj porodici Stojanović u prizemlju, i porodici Vučetić na spratu, do pre godinu dana ove dve porodice su živele kao jedna. Usled neslaganja oko deobe kuće i otvaranja posebnih ulaza na kući došlo je do nesporazuma koji se završio tako što su prestali da razgovaraju jedni sa drugima.

Kada je 4. februara bačena bomba na kuću koja je eksplodirala u dnevnoj sobi, povredivši Milicu i Borivoja na prvom spratu kuće, u sobi u prizemlju ispod njihove dnevne sobe Srđan je pomagao svom sinu Petru (7) da uradi domaći zadatak.

- Prvo se začuo pucanj, a onda je na spratu odjeknula detonacija. Bacio sam Petra na pod, zaklonio ga svojim telom i puzeći smo izašli iz sobe. Žena je sa Nikolom i Nikolinom bila u susednoj sobi, bili su uznemireni, deca su plakala, začuli smo kuknjavu i istrčali iz kuće – priča Srđan i dodaje da je u panici i haosu koji je nastupio video svoju suprugu Draganu kako nosi Milicu u naručju. Srđan je povređenu decu prebacio svojim kolima u bolnicu.

On nam je ispričao da je bio u bolnici kada ga je supruga Dragana (29) pozvala telefonom da dođe, jer su KPS policajci koji su došli da izvrše uviđaj rekli da napusti kuću sa decom i iz bezbednosnih razloga prespava negde drugde.

- Uviđaj je trajao kada sam se vratio, prišao mi je inspektor KPS-a i rekao da će me povesti u stanicu policije u južnom delu da dam izjavu. Nisam se protivio, bilo mi je normalno da to učinim - priča Srđan i objašnjava da mu je isti inspektor posle date izjave rekao da moraju da ga zadrže zbog bezbednosti.

- Pitao sam zbog čije bezbednosti, žena i deca su mi ostala tamo, oni nisu bezbedni – priča Srđan, koji je mislio da je u zatvoru zadržan zbog oružja koje je pronađeno i priča kako su mu prijatelji rekli da je u medijima pisano da je pronađen arsenal.

Srđan je sinoć oko osam časova pušten, posle 24 časa pritvora, u južnom delu grada KPS ga je dovezao do istočnog mosta. Prema njemu su se u pritvoru korektno odnosili.

Po dolasku kući saznao je da je optužen, kako je rekao, da je "bacio bombu na svoju kuću i na svoju decu",  jer on to tako doživljava.

- Roditelju je najteže kada ne može da zaštiti svoje dete, žao mi je povređene dece, svako dete u ovom gradu može na taj način da strada – kaže Srđan zaprepašćen saznanjem.

- Svakodnevni život i odrastanje u Bošnjačkoj mahali nimalo nije lako, na kapijama su katanci, noću se ne izlazi samo ako se mora – priča Dragana i dodaje "onako kako su nas vaspitavali naši roditelji, i mi našu decu vaspitavamo, učimo ih da vole svoje bližnje i da nikoga ne mrze".

Dragana kaže da je kuća u potpunom albanskom okruženju.

- Komšije Albanci su korektni, nikada nismo imali probleme. Deca su bila u albanskoj kući one večeri kada je bio uviđaj, komšije su nam ponudile i prenoćište, ali deca ovde nemaju sa kime da se igraju, puštali smo ih na igralište preko puta, ali su se vraćala krvavih noseva - priča Dragana.

Porodica Stojanović ima troje dece - đaka prvaka Petra (7), Nikolu (5) i Nikolinu (2). Srđan i Dragana nisu zaposleni i žive od socijalne pomoći. Tokom leta pokretnim roštiljem za brzu hranu idu na sportske turnire i sabore kako bi zaradili novac potreban za kućne potrepštine i decu.

I taj roštilj koji je stacioniran na obali Ibra meta je ekstremista, koji čim zameni stakla, ponovo polome.

- Danas nikome nije lako, neka su nam svima deca zdravo i dobro – kažu Srđan i Dragana, koji su spremni da se bore za svoj ostanak i opstanak.

Petar je juče napunio sedam godina, nije bilo torte i drugara, ali je, kako kaže, dobio "tatu za rođendan, vratio mu se".

(S. S. / Foto: Telegraf.rs, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aquarius

    6. februar 2013 | 19:17

    Срби на КиМ, треба да одје*у смрдо(бео)град и да затраже помоћ од сваке државе која је вољна да им изађе у сусрет !! Од ове и овакве Србије, могу да очекују само подметање ноге и нож у леђа !!

  • Vera

    6. februar 2013 | 19:28

    E bas je isao da ubija tudju decu a svoju da ostvi sircicima. Sramota. Drazavo gde si? Mislim, kako nema neke nevladine organizacije ili majke u crnom da ovo prokomentarise ili ne daj boze osudi. Trebali bi svi da izadjemo u crnom na ulicu ali nema ko.

  • Mari

    7. februar 2013 | 01:39

    @aquarius bruko za horoskopski znak kojim se potpisujes. Nemoj u usta uzimati Beograd!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA