ŠTA JEDEMO: Sve više falsifikata hrane u prodaji

Osim kopiranja robnih marki poznatih proizvođača, pod falsifikatima se podrazumeva i štednja na kvalitetu, nenavođenje svih sastojaka u robi i druge malverzacije kojima se služe proizvođači. Najčešće se kopiraju maslinovo ulje, čajevi, začini, med, mlevena kafa, sirupi i vino

  • 1

"Falsifikovanje" hrane za dve godine na svetskom nivou poraslo je za čak 60 odsto, upozorila je nedavno neprofitna asocijacija američkih potrošača "US Farmakopilo konvenšn", koja se specijalozovala za kontrolu namirnica. Ova organizacija otkriva da je na tržištu zbog krize sve više ovakvih proizvoda.

Pod falsifikatima se, osim kopiranja robnih marki poznatih proizvođača, podrazumeva i štednja na kvalitetu, nenavođenje svih sastojaka u robi i druge malverzacije kojima se služe proizvođači.

Na svoju listu hrane koja je podložna manipulaciji ova organizacija dodala je 800 novih namirnica. Lista je formirana od 1980. do 2010. godine i u tom periodu sadržala je 1.300 proizvoda, a u poslednje dve godine prodato je čak 800 novih, što je alarmantni podatak.

Početne analize objavljenje su sredinom 2012. godine u stručnom časopisu "Žurnal of fud sajns", gde se navodi da postoje dokazi da se mleko, biljna ulja i začini falsifikuju. Ovom spisku se dodaju i riba i škampi.

Po upozorenju aktivista proizvođači se služe trikovima kojima zaobilaze obavezu navođenja pravih sastojaka, a ne tako retko u svoje proizvode mešaju jeftine sastojke koji nemaju nikakva hranjiva svojstva.

Za falsifikaciju su najpogodniji maslinovo ulje, čajevi, začini, med, mlevena kafa, sirupi, vino, ali i mnoge druge namirnice.

Zvanični podaci pokazuju da se u Srbiji najviše falsifikuju slatkiši i pića, ali i da se sve više anonimnih proizvođača za svoje mesto na rafovima bori tako što kopira izgled ambalaže poznatih proizviđača.

Nebojša Dević, iz Tržišne inspekcije, objašnjava da, kada postoji osnovana sumnja da na tržištu ima falsifikovane robe, ona se odmah, najpre privremeno oduzima.

- Ali da bismo reagovali na povredu nečijeg prava, neophodno je da nam se nosioci prava obrate sa zahtevom u pismenoj formi.

Jedna od fabrika koja je prijavila da je na tržištu bilo falsifikata njihovih proizvoda je i kruševački "Rubin". Prijavili su da sumnjaju na organizovani otkup starih boca vinjaka koje su potom punjene "sumnjivim sadržajem".

- Naša laboratorija je analizirala jednu od zaplenjenih boca. Lako smo otkrili da se radi o falsifikatu na osnovu oznaka na prednjoj i zadnjoj etiketi, ali smo, ipak, uradili i analize i utvrdili da u boci nije sadržaj našeg vinjaka, već je u pitanju razblaženi alkohol nepoznatog porekla, u koji su dodate boje kako bi vizuelno podsećao na naš poznati proizvod - kažu u "Rubinu".

Tržišnoj inspekciju su se u 2012. godini javili i "Pionir", "Medela" i "Gorki list" kako bi zaštitili svoje proizvode.

(M. B. / Izvor: Potrošač / Foto: sxc.hu / andrewatla)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lex Kv

    7. februar 2013 | 15:07

    "Asocijacija americkih potrosaca" Pa kud cete vecu malverzaciji sa proizvodima i hranom od vaseg GMO.Ne treba nam vase istrazivanje,ima i drugih koji mogu da pricaju o tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA