NAPREDAK: Kina ukinula slanje ljudi u radne logore!

Borci za ljudska prava su kritikovali sistem radnih logora kao proizvoljan i neustavan, jer dozvoljava policiji da šalje u logore kritičare režima i drži ih četiri godine bez pravog sudskog postupka. U Kini ima oko 310 radnih logora u kojima se nalazi oko 310.000 logoraša

  • 0

Južna kineska provincija Junan prestala je da šalje osuđenike u radne logore i tako postala prva u zemlji koja je započela postepeno ukidanje veoma kritikovane prakse "prevaspitavanja uz rad".

Taj korak za koji se očekuje da će biti primenjen i u drugim delovima Kine ove godine smatra se ključnom merom u reformisanju kineskog pravosudnog sistema.

Borci za ljudska prava su kritikovali sistem radnih logora kao proizvoljan i neustavan, jer dozvoljava policiji da šalje u logore kritičare režima i drži ih četiri godine bez pravog sudskog postupka.

U Kini ima oko 310 radnih logora u kojima je nalazi oko 310.000 logoraša i oko 100.000 osoblja, prema centralnoj kineskoj televiziji ČTV.

Zvaničnik pravosudnih organa Junana, Meng Sutie, objavio je danas da provincija više neće slati ljude u radne logore zbog pretnji nacionalnoj bezbednosti, podnošenja peticija, ili izazivanja nereda i narušavanja ugleda rukovodilaca, prenele su agencije.

On je rekao da u radne logore više neće ići ni oni osuđeni za korišćenje narkotika niti prostitutke. Oni koji se sada nalaze u logorima biće pušteni nakon izdržane kazne, rekao je Meng, a prenela Sinhua.

Pravnici i aktivisti koji su osuđivali sistem radnih logora danas su pozdravili korak učinjen u Junanu i izrazili nadu da će se uskoro proširiti na ostatak zemlje.

Državni mediji su prošlog meseca citirali jednog zvaničnika koji je najavio da je veoma problematični kineski sistem "prevaspitavanja u radnim logorima" predviđen za ukidanje ove godine.

Čen Ðiping, zamenik direktora Kineskog udruženja za pravo, tada je rekao da je na ključnom sastanku usaglašeno da se upotreba sistema ograniči dok on ne bude konačno ukinut od strane Parlamenta.

Čen je istakao da je sistem radnih logora "dao doprinos u vremenu kada je Komunistička partija Kine konsolidovala Republiku i uspostavljala društveni poredak, ali da danas kada Kina ima dobro utemeljen pravni sistem" za tim više nema potrebe.

Reformisanje sistema radnih logora pozdravljeno je ranije od strane intelektualaca, pravnika i aktivista i ocenjeno da predstavlja veoma važan korak za vladavinu prava u Kini.

Kina je krajem prošle godine objavila "Belu knjigu", kojom je najavljena reforma pravosudnog sistema kako bi se postigla veća društvena pravičnost, pravda i zaštita ljudskih prava, a u sklopu širih promena predviđeno je i reformisaje problematičnih radnih logora. Cilj je, kako je navedeno, da se standardizuju pravosudni akti, poboljšaju postupci i pojača sudska demokratičnost i pravni nadzor.

(I. D. / Tanjug / Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA