PODRŠKA IT INDUSTRIJI: Država plaća lečenje zaposlenih

Ministarstvo finansija i privrede je predstavilo Nacrt programa državne pomoći IT industriji, a jedna od mera je i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje

  • 1

Ministarstvo finansija predstavilo je program podrške IT industriji, a jedna od mera je ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Lečenje zaposlenih u industriji informacionih tehnologija u državnim zdravstvenim ustanovama uskoro će plaćati budžet. Ministarstvo finansija i privrede je predstavilo Nacrt programa državne pomoći ovoj grani privrede, a ukidanje obaveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti je jedna od mera.

Softverske kompanije, kada se ovaj program usvoji, moći će da računaju i na bespovratna sredstva za pokretanje posla, poreske kredite i podršku prilikom izvoza.

Pošto će zarade za trećinu manje biti poreski opterećene, uslovi poslovanja informacione industrije u Srbiji biće znatno bolji nego u drugim državama. O manjem poreskim teretu, međutim, druge grane privrede još ne mogu da razmišljaju.

- Svesni smo činjenice da je put ka oporavku privrede u generalnom smanjenju poreza i doprinosa i ka tome ćemo težiti, ali imajući u vidu zatečeni budžetski deficit jasno je da to nije moguće sada promeniti. Upravo ćemo na ovom primeru videti šta se događa kada se ukinu doprinosi i kojom stopom će ova industrija ići napred - kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. 

- Prošle godine smo izvezli softvere u vrednosti od 200 miliona evra. Hoćemo da podržimo proizvodnju, razvoj i izvoz originalnih proizvoda. Želimo novim mladim kompanijama da omogućimo da izađu na tržište. Važan segment je program "start-ap" podrške - naglašava Dinkić.

Budući investitori u informacione tehnologije moći će od države da dobiju bespovratnu pomoć do polovine iznosa investicije, a najviše do 25.000 evra. Narednih meseci država će razraditi i druge poreske olakšice poput poreskih kredita za istraživanje i razvoj. Ministarstvo finansija i privrede podržavaće i veće upisne kvote u srednje škole i fakultete koje školuju buduće inženjere. Nacrt programa podrške u četvrtak je predstavljen i vlasnicima i direktrima tridesetak IT kompanija. Tako je počela javna rasprava o ovom dokumentu.

- Ovo je odličan početak, mi ćemo podržati program i dati svoje predloge - rekao je Jugoslav Pirić, direktor "Majkrosofta" za Srbiju.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA