TUŽE DRŽAVU: Oko 300 sudija traži nadoknadu štete

Sudije, koje su nakon odluka Ustavnog suda vraćene na posao, tuže državu jer su tri godine bili bez funkcije

  • 1

Oko 300 sudija koje su, posle odluke Ustavnog suda, vraćene na posao, podnelo je predlog za nagodbu, pre nego što tuže državu jer su tri godine bili bez funkcija.

Ovo je potvrdila i zamenica republičkog pravobranioca Savka Mangović, koja je rekla da je ovoliko zahteva za mirno rešenje spora stiglo samo u sedište pravobranilaštva, ne računajući odeljenja.

- Sudije su podnosile zahteve za nadoknadu nematerijalne i materijalne štete, a najviši zahtev je na šest miliona dinara. Neko je tražio samo materijalnu odštetu, neko i nematerijalnu. Otprilike polovina njih već je krenula u parnične postupke, jer im Pravobranilaštvo nije ponudilo nikakav iznos, pošto nismo dobili takve instrukcije od Ministarstva pravde - kaže Mangovićeva.

Naime, svako, pa i sudije, po Zakonu o parničnom postupku, mora prvo da ponudi državi nagodbu, pre nego što je tuži. Jedan broj sudija verovatno neće ni podnositi tužbe, ali veći deo, potvrđeno nam je u Društvu sudija, sigurno hoće, pa će broj daleko premašiti 300.

Prema rečima predsednice Dragane Boljević, oni podnose dve vrste zahteva. Prvi su za naknadu zbog pretrpljenih duševnih bolova (nematerijalna odšteta), a drugi za nadoknadu razlike između onoga što su primali dok su bili bez funkcije do plate koju bi imali da su nastavili da rade kao sudije.

- Nekima su primanja bila manja čak za polovinu. Uz isplatu razlike u plati treba računati i kamate, koje će samo rasti što država bude više čekala. Takođe, svi oni koji uđu u sudske postupke i dobiju ih od države će naplatiti i troškove parnice - upozorava Boljevićeva.

S obzirom na broj sudija koji su vraćeni na posao, ovi iznosi ni najmanje neće biti simbolični. Prema rečima sudije Miroljuba Tomića, člana Visokog saveta sudstva, ovo telo je u postupku izvršenja odluka Ustavnog suda na funkcije do sada vratilo 577 sudija, a još 859, koji su bili izabrani prvi put na tri godine, sada je dobilo stalnu sudijsku funkciju.

Naime, posle reorganizacije sudova, krajem decembra 2009, VSS je izabrao 1.531 sudiju i 876 kandidata za sudije koji će se prvi put baviti ovim poslom, dok je 46 mesta ostalo upražnjeno. Za 2.453 sudijska mesta prijavilo se 5.050 kandidata. Postupak reizbora nije prošlo njih 837. U međuvremenu, pre odluke USS, jedan broj je u startu odustao od pravosuđa, neki su stekli uslove za penziju, a neki su i preminuli.

"Od 577 sudija koje je USS vratio, njih 500 je već stupilo na dužnost", kaže Tomić i potvrđuje da je sada u sistemu 2.939 sudija. Od toga 1.508 je u osnovnim sudovima, 364 u višim, 213 u apelacionim, 35 u VKS, 29 u upravnim, 31 u privrednim apelacionim, 171 u privrednim, 528 u prekršajnim i 60 u višim prekršajnim. Ostalo je da USS odluči o vraćanju još dvadesetak sudija.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • nezakonito iseljena

    8. februar 2013 | 11:49

    zamislite koliko su te iste sudije nanele nama obicnim gradjanjima nematerijalne i materijalne štete, SA svijim nezakonitim presudama KOJE SU DONOSILI a sad cemo jos kao poreski obveznici da im to i platimo. Odlicno znaju da naplate i iskoriste sve rupe u zakonu, neka i nama obicnim smrtnicima pokazu nacin kako da naplatimo nasu muku MATERIJALNU I NEMATERIJALNU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA