Kako je blagajnik godinama potkradao SPC i patrijarha Pavla

Srba Žikić, koji je kao civil radio u Patrijaršiji, skidao je novac sa takozvanog federalnog nivoa SPC i tako pokrivao svoju kasu, a otkriven je zbog nedostatka beznačajnog iznosa u odnosu na novac koji je godinama krao

  • 4

Blagajnik Srba Žikić, civil u Patrijaršiji u kojoj radi dvadesetak godina, uhapšen je pre tri dana u zgradi Patrijaršije i priveden kod istražnog sudije, pod sumnjom da je potkradao crkvenu kasu više godina, a najviše u vreme patrijarha Pavla.

Policija je pronašla i saučesnika kojem je Žikić davao ukraden novac, kako bi pokrenuli zajednički biznis. Inače, Žikić, koji je radio kao blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, razotkriven je u Patrijaršiji zbog nedostatka beznačajnog iznosa u odnosu na novac koji je godinama krao.

Prilikom pretresa kuće Žikića, policija je pronašla samo deo novca, i to 10.000 evra.

- Stalno je bio neki manjak u eparhijskoj kasi i da se ne bi primetilo, Žikić je skidao novac sa takozvanog federalnog nivoa SPC i pokrivao svoju kasu. Praktično je presipao iz jedne u drugu, ali je u svakom manevru potkradao. To je odmah rečeno patrijarhu Irineju, koji je praktično i prijavio krađu - rekao je izvor blizak "Blicu".

Svaka blagajna podlaže izveštaje nadležnom Upravnom odboru, a novac kojim je raspolagao Žikić kontroliše Upravni odbor u kojem je i patrijarh.

(Telegraf.rs. /Izvor: Blic / Foto: Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    8. februar 2013 | 04:03

    Знао је то наш патријарх Павле али је пун љубави и доброте сигурно оставио незаситог надајући да ће се благајник једном намирити па престати.

  • Otac Spiridon

    8. februar 2013 | 10:44

    Kako je mogao da uzima sa federalnog računa? To je njemu neko dozvoljavao. Odmotajte klupko do kraja pa makar došli i do popa Irineja!

  • sic

    8. februar 2013 | 01:02

    Dabogda se raspo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA