SPC: Uskoro odbor za zaštitu srpskih svetinja na Kosovu

U cilju boljeg sprovođenja zakona koje su kosovske institucije usvojile u cilju zaštite srpske baštine uskoro će biti formiran Odbor za primenu i nadgledanje koji bi razmatrao postojeće probleme i donosio odluke. Odbor, u čijem radu će učestvovati SPC, činiće po dva međunarodna i kosovska predstavnika

  • 0

Redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sinoda, kojim je predsedavao Patrijarh Irinej i sednica Odbora Svetog arhijerejskog sabora za Kosovo i Metohiju, na kojoj su razmatrani problemi Crkve i vernog naroda, naročito o nedavnim incidentima širom eparhije kada su rušeni spomenici i skrnavljena groblja, obijane crkve, održani su u Vladičanskom dvoru u Prizrenu.

Jednom delu sednice prisustvovali su šef grčke kancelarije u Prištini Dimitris Moshopulos, koji obavlja dužnost specijalnog predsetavnika EU za pitanja zaštite srpske pravoslavne duhovne i kulturne baštine, i njegov saradnik Rik Sprajt. Oni su upoznali članove Svetog sinoda i Odbora za KiM sa zakonima koje su kosovske institucije usvojile u cilju zaštite srpske baštine i čvrstoj rešenosti međunarodne zajednice da insistira na poštovanju i ispunjavanju ovih obaveza.

U cilju boljeg sprovođenja ovih zakona uskoro će biti formiran Odbor za primenu i nadgledanje koji bi razmatrao postojeće probleme i donosio odluke. Odbor, u čijem radu će učestvovati SPC, činiće po dva međunarodna i kosovska predstavnika.

Arhijereji su izrazili odlučan stav i neophodnost dugoročne zaštite srpskih svetinja i baštine međunarodno garantovanim sporazumom. Arhijereji su posebno naglasili da je adekvatna zaštita svetinja najbolji garant za zaštitu i budućnost srpskog naroda i da svetinje ne smeju da postanu muzeji, već da nastave da postoje kao žive svetinje i mesta narodnog okupljanja i jedinstva.

Članovi Sinoda i Odbora za KiM će u predstojećem razgovoru sa najvišim predstavnicima Srbije preneti svoje stavove po pitanju zaštite srpskih svetinja u kontekstu procesa pregovora Beograda i Prištine posredovanjem EU.

U petak, 8. februara, trećeg dana boravka na Kosmetu, Patrijarh Irinej će služiti Liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, posle koje će se sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije sa kojima će razgovarati o problemima srpskog naroda u pokrajini.

Na KiM su članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC episkop sremski Vasilije i episkop šumadijski Jovan, članovi Odbora Svetog arhijerejskog sabora za Kosovo i Metohiju episkop kruševački David i sekretar Svetog sinoda protojerej-stavrofor Sava Jović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop vranjski Pahomije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije. Sednici odbora prisustvovali su i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije i vikarni episkop lipljanski Jovan.

(S. S. / Izvor: ERP / Foto: ERP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA