Bačevićev kanal potopiće pola Makedonije?

Makedonski građevinci tvrde da bi, ukoliko bi se krenulo u izgradnju kanala Morava-Vardar-Egej, bile potopljene velike poljoprivredne površine u ovoj zemlji, kao i najmanje tri naselja

  • 6

- Relevantne institucije u Makedoniji trebalo bi pažljivo da analiziraju pozitivne i negativne efekte megaprojekta - plovnog kanala Morava-Vardar-Egej, jer bi njegovom realizacijom bile potopljene velike poljoprivredne površine u Makedoniji i najmanje tri naselja u Tikveškom i Đevđelijsko-valandovskom regionu, izazivajući migracije i profesionalnu preorijentaciju stanovništva, istakao je prof. Ljupčo Petkovski, rukovodilac katedre Građevinskog fakulteta u Skoplju za hidrotehničke objekte.

- Projekat bi promenio hidrogeološke uslove u pojedinim regionima, tako da bi u Đevđelijsko-valandovskom regionu navodnajvanje moralo da bude zamenjeno odvodnjavanjem. Ove promene ukazuju na zaključak da bi bilo neophodno inoviranje studije izvodljivosti - rekao je Petkovski, dodajući da je ovaj projekat zanemaren u poslednje četiri decenije, a tehnička dokumentacija nije unapređena.

- Projekat zaslužuje veliku opreznost, jer će progutati ogromne finansijske resurse. Zadužio bi zemlju, a ukoliko ne da očekivanu dobit, može da zaustavi ceo dalji razvoj države - rekao je Petkovski i naglasio da Makedonija nema kapacitet da finansira tako skup infrastrukturni sistem, a prema njegovom mišljenju, veoma je delikatan i njen interes u ovom projektu.

Petkovski je rekao da je Vardar u pogledu bilansa voda veoma nepovoljan za organizovanje vodnog saobraćaja, a još je nepovoljnija hidrologija reke Pčinje, u čijoj dolini je locirana trećina plovidbenog kanala u Makedoniji.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mitke

    8. februar 2013 | 11:32

    Nas ministar je totalno poludeo, nema nista od toga. Samo mlati praznu slamu.

  • Скопско

    8. februar 2013 | 13:12

    Пре свега, "половина Македоније" није ток Вардара! Ко је ово написао свака му част, овакве небулозе су све ређе (тиме и интересантније) јер људима је стало до личног достојанства. Овај пројекат јесте изводљив и допринеће развоју трговске размене са истоком и западом. Лоби групе транспортера ће урадити све да би се терала спрдачина са овом иницијативом. Жалосно је што су медији сензационалистички оријентирани и прихватају игре регресивних група.

  • Petar

    8. februar 2013 | 12:24

    Ministra za Nobela!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA