KRSTIĆ U HAGU: Karadžić gazi preko mene, odbijam da svedočim!

- Uz sve poštovanje i uvažavanje odluke suda, i dalje ostajem pri stavu da isključivo iz zdravstvenih razloga nisam u stanju da svedočim u ovom predmetu - rekao je penzionisani general Vojske RS tokom suđenja Radovanu Karadžiću

  • 0

Penzionisani generalVojske Republike Srpske Radislav Krstić (64) odbio je da pred Haškim tribunalom svedoči u odbranu svog nekadašnjeg vrhovnog komandanta Radovana Karadžića (67), uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozovljava.

Tribunal je generala Krstića, na zahtev Karadžića, posebnim nalogom obavezao da svedoči, što Krstić nije želeo dobrovoljno da učini. On se pojavio u sudnici, ali je odbio da položi zakletvu.

- Vi ste doneli odluku o zahtevu Karadzića. Koliko god da je zahtev utemeljen pravno, za mene je nerazuman, neljudski i predstavlja akt nasilja. Uz sve poštovanje i uvažavanje odluke suda, i dalje ostajem pri stavu da isključivo iz zdravstvenih razloga nisam u stanju da svedočim u ovom predmetu. Bilo bi neodgovorno s moje strane da prihvatim da položim zakletvu - rekao je Krstić.

Kao razlog za odbijanje Krstić je naveo "sve što je preživeo" tokom sedmogodišnjeg služenja kazne u Engleskoj, uključujući i napad hladnim oružjem, u kom je bio ozbiljno povređen. Kazao je da mu je "zdravlje narušeno" i da pati od "posttraumatskog sindroma".

- Sama pomisao na to da pred ovim sudom treba nešto da govorim izaziva stres - tvrdio je Krstić, optužujući Karadžića da "bezobzirno gazi" preko njega.

On je dodao da je "pod stalnim nadzorom lekara i psihijatara" u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, u koji je vraćen posle napada u Engleskoj, dodajući da "oporavak nije bio primeren".

- Upozorio sam Karadžića na to, ali to njemu ništa ne znači. Nošen ciljem koji želi postići, umislio je da ne želim da svedočim u njegovu odbranu, što nije istina - izjavio je general.

Karadžić je, suprotno tome, tvrdio da ima obzira prema svemu što je Krstić preživeo i da je želeo da mu postavi "samo nekoliko pitanja" o zbivanjima u Srebrenici zato što "nema zamenu za ovog svedoka".

General Krstić je pri stavu da "ne može protiv svog zdravlja" ostao i pošto su ga sudije upozorile da zbog odbijanja da svedoči može biti optužen za nepoštovanje suda. Raspravno veće zatim je naložilo da Krstić bude podvrgnut dodatnim lekarskim i psihijatrijskim pregledima kako bi bilo provereno da li bi svedočenje imalo nepovoljan učinak na njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

Nalaze lekara o tome da li je Krstić mentalno sposoban da svedoči, veće će dobiti do 8. marta.

Tribunal je generala Krstića, koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Tadašnji predsednik RS Karadžić optužen je za genocid nad više od 7.000 muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95, biće nastavljeno u idući utorak, 12. februara.

(M. S. / Beta / Foto: Tanjug-AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA