PUTIN: U Sočiju želim najveći šou do sada!

Predsednik Rusije kroz ogroman projekat želi da organizuje nezaboravne Zimske olimpijske igre i tako oživi i podigne region. Igre će koštati Rusiju oko 51 milijardu dolara, čime će ovo biti najskuplje igre u istoriji

  • 5

Ono što Soči, njegove planine i plaže, odvaja od ostalih odmarališta je što je ovaj grad sada veliko gradilište - mesto gde Putin želi "najveći šou svih vremena".

Predsednik Rusije kroz ogroman projekat želi da organizuje nezaboravne Zimske olimpijske igre i tako oživi i podigne region. Slično kao i Kina sa OI 2008.

Zimska Olimpijada u Sočiju koštaće Rusiju oko 51 milijardu dolara, ili pet puta više od provobitno predviđenih troškova, što čini da ove igre najskupljim u istoriji.

OLIMPIJADA 10 MILIJARDI DOLARA SKUPLJA OD PEKINGA

Poređenja radi, Olimpijada u Sočiju koštaće oko deset milijardi dolara više nego letnja Olimpijada u Pekingu 2008. godine, iako ranije iskustvo pokazuje da su zimske igre tradicionalno jeftinije od letnjih koje zahtevaju masivniju infrastrukturu i veći broj sportskih borilišta.

Izvori pri ruskoj Vladi saopštili su da je u gradnju svih objekata za Olimpijadu do sada uloženo oko tri četvrtine navedene sum, a najveći deo novca investiran je u infrastrukturu Sočija, kao i izgradnju velelepnih sportskih objekata.

Jedan od šest novih stadiona biće isključivo korišćen za ceremonije otvaranja i zatvaranja.

- Ovo je potpuno nacionalni projekat. Možete osetiti da je ovo veoma značajno za predsednika Putina. Ovo je veliki projekat za Rusiju - kaže Patrik Sanduski, koji je bio deo američke delegacije u Sočiju prošlog novembra.

GOMILA SKELA

Godinu dana pred Zimske olimpijske igre 2014. veliki deo crnomorskog grada je još samo gomila skela.

- Zaglušujuća buka mašina, zvuci izgradnje su svuda - navodi Si-En-En, kao i to da je Soči nekada bio pravo odmaralište iz doba socijalizma. Putin je obišao grad s namerom da vidi kako napreduju radovi i bio je jako nezadovoljan zbog kašnjenja u izgradnji skakaonice za ZOI. Zbog toga je smenio potpredsednika Nacinalnog olimpijskog komiteta Ahmeda Bilalova.

- Rusija ne investira ovde samo u to što će svet videti modernu Rusiju, već investira i u to da ubuduće ovo bude pravi zimski raj koji će kroz reklamu koje pružaju OI biti važna turistička destinacija. Nije ovde u pitanju povezati infrastrukturno Soči sa ostatkom zemlje, već povezati Rusiju sa ostatkom zapadne Evrope - kaže olimpijski šampion u nordijskom skijanju iz 2010. godine Bil Demong.

Putin je upozorio da u finišu tog posla treba strogo voditi računa da se ne "naduvavaju" troškovi, a sve obavlja u skladu sa ranije potpisanim ugovorima.

- Najvažnije je da ništa ne bude ukradeno i da nema neopravdanih troškova - rekao je Putin, dok su drugi ruski funkcioneri ranije odbacili sve optužbe da je bilo korupcije tokom priprema za Olimpijadu.

Portparol Vladimira Putina priznao je veličinu i značaj zadatka koji je pred njima..

- To je veliki izazov, posebno za predsednika Putina, jer on koristi ovu Olimpijadu kao dobru priliku za jačanje privrede i razvoja ovog regiona - rekao je Dmitrij Peskov za Si-En-En.

PROBLEM - EKSPLOATACIJA RADNIKA

Međutim, kao i kod svakog velikog projekta, i ovde ima problema.

Ima tvrdnji da su radnici eksploatisani od građevinskih kompanija.  Si-En-En je kontaktirao s organizatorima, ali nije dobio odgovor.

Ruske vlasti su demantovale tvrdnje međunarodne organizacije "Hjuman rajt voč" da su strani radnici, angažovani na izgradnji objekata, masovno varani i da im nije isplaćena dogovorena zarada.

Eksperti i vladini predstavnici su, inače, već izračunali koliko i kako bi igre u Sočiju mogle da utiču na tekuću i buduću privrednu klimu u Rusiji, a ocene se kreću od vrlo umerenih do jako pozitivnih prognoza.

Moskovska glasila su prenela izjavu predsednika Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandra Žukova koji tvrdi da je domaća privreda "već osetila pozitivne efekte Olimpijade".

Ranije najave ruskih zvaničnika da će se zimska Olimpijada finansirati, u velikoj meri, sredstvima privatnih firmi, nisu se pokazale tačnim, jer su glavni sponzori igara, u stvari, velike državne kompanije "Gasprom", Ujedinjeni energetski sistemi, "Sberbanka" i druge.

Vlasnici nekih većih privatnih korporacija, poput "Bazavoi elementa", "Interosa" i drugih, uzeli su zamašne kredite od državnih banaka da bi uložili u igre, pa je na kraju ispalo da se Olimpijada, ipak, finansira "iz jednog novčanika".

Kritički nastrojeni ekonomisti upozoravaju i da su izdvajanja za Olimpijadu približno jednaka izdacima koji se iz ruskog federalnog budžeta daju za obrazovanje i zdravstvo.

Posle Olimpijade u Sočiju u tom gradu i njegovoj široj okolini ostaće, između ostalog, četiri velika skijališta sa mogućnošću da opslužuju 42 hiljade ljubitelja zimskih sportova, više od 40 novih i renoviranih hotela kapaciteta 25 hiljada gostiju i skijaške staze u dužini od 150 kilometara.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    8. februar 2013 | 19:21

    Jednom recju Kralj... On i palma su likovi

  • Dalibor

    9. februar 2013 | 00:01

    Svaka mu cast, vratio je rusiju na tronu svetskih sila I tu je rame uz rame sa amerikom. Ali samo da jos preobrati rusiju iz "one product country" I podigne tesku I laku industriju I rusiji nema kraja. Ako se to desi, da rusija razvije I druge sektore a ne samo energetiku, presticice ameriku brze nego kina. Ali videcemo, izbor je u njihovim rukama

  • Goran

    8. februar 2013 | 21:58

    Kada ce novinari da nauce da prave razliku izmedju olimpijade i olimpijskih igara. Olimpijada je period od cetiri godine izmedju dve olimpijske igre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA