MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI: Srbi i Hrvati su jedna slovenska grupa

- Dubrovačke povelje pisane su ćirilicom, te postoje stavovi da je to i hrvatsko pismo - poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan

  • 4

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan pozvao je Srbe i Hrvate na prevazilaženje podela oko toga čije je ćirilično pismo, i poručio da su dva naroda "jedna slovenska grupa".

Tim pre jer, kako je rekao, ima stavova da je ćirilica i hrvatsko pismo, pošto su, na primer, najstarije povelje, dubrovačke, pisane tim pismom.

Mitropolit je u intervjuu za verski program hrvatske televizije izjavio da je položaj pet eparhija SPC u Hrvatskoj različit, a što se Zagreba tiče, tu su, ocenio je, pozitivni međucrkveni i međureligijski, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Govoreći o problemu povratka izbeglica, kako srpskih hrvatskih tako i muslimanskih, mitropolit je rekao da se taj problem "sporo rešava".

On je dodao da to zavisi i od ekonomskih prilika, pre svega od mogućnosti zapošljavanja.

O povraćaju nacionalizovane crkvene imovine, mitropolit je rekao da ima još nerešenih problema, a kao primer je naveo povratak šuma, što je, prema njegovim rečima, "kompleksno pitanje" jer se tiče i njihovog održavanja.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    10. februar 2013 | 08:57

    Dubrovnik je bio srpski, zato se i koristila cirlica !

  • Dedinje Red Star

    10. februar 2013 | 01:46

    Sa naučnog aspekta gledano, čovek je u pravu. Međutim, previše je tu zle krvi da bi se ikada pričalo o nekom jedinstvu sa Hrvatima.

  • русија

    10. februar 2013 | 06:17

    екуменизам је велико зло ! сачувај нас Боже

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA