GODINA ZMIJE: Uz petarde i vatromet Kinezi dočekali Novu godinu (FOTO)

Novogodišnji praznici u Kini donose i najveću migraciju stanovnika na svetu, jer mnogi radnici iz gradova putuju u provinciju kod porodica, te broj putnika dostiže 200 miliona

  • 0

Kinezi su pozdravili dolazak Lunarne nove godine, poznate kao kineska Nova godina, uz bučno paljenje petardi i vatromet na ulicama širom zemlje.

Stanovnici Pekinga su, uprkos izuzetno niskim temperaturama, priredili vatromet, dok se uzdižu oblaci dima od mnogobrojnih petardi bačenih na ulice, prenosi agencija Rojters.

Apel gradonačelnika da se koristi manje petardi zbog i inače velike zagađenosti vazduha u Pekingu nije urodio plodom. Veruje se da vatromet i petarde teraju zle duhove i privlače boga izobilja na dan dolaska Nove godine.

Slične scene mogu se videti i u komercijalnom i kosmpolitskom centru KineŠangaju.

Održavajući tradiciju prema kojoj lideri posećuju obične ljude u ovo doba godine, šef Komunističke partije Hsi Ðinping, koji u martu treba da preuzme funkciju predsednika od Hua Ðintaoa, sreo se sa radnicima koji rade na izgradni metroa u Pekingu.

Lunarnu novu godinu, inače, obeležava najmasovnija migracija ljudi na svetu, kada stotine miliona radnika kreću na put da bi proveli praznike sa porodicom.

Tako je gotovo polovina populacije Pekinga koji ima 20 miliona stanovnika napustila grad preko praznika, javili su državni mediji. Procenjuje se da broj putnika u Kini u ovom periodu dostiže 200 miliona i predstavlja najveću godišnju svetsku seobu ljudi.

Veliki gradovi su ispražnjeni od radnika iz provincije, koji su otputovali da praznike provedu sa porodicama i decom. Za radnike je ovo često jedini odmor u godini i mnogi od njih štede kako bi ukućanima poneli "crvene koverte" za Lunarnu novu godinu, koju Kinezi zovu "Prolećnim festivalom".

Povodom prelaska iz godine zmaja u godinu zmije, jedne od najneomiljenijih životinja na svetu, osećanja su pomešana. Zmija se u Kini, po predanju, povezuje sa mudrošću, lepotom i pameću, ali i uobraženošću i besom.

Iako se mnogi plaše zmije, neki astrolozi i zagovornici feng šuia, kineske veštine uređivanja kuća i prostora i izbora datuma za uvećanje sreće, vide dobre znake za 2013.

Tako majstor feng šuia iz Hong Konga Rejmond Lo nastoji da udahne pozitivno značenje nastupajućoj godini. On je ukazao da je, na osnovu astroloških tabela, ovogodišnja sorta zmije blaga "jutarnja rosa", tip rasprostranjene vodene zmije, manje otrovne od njenih prethodnica ranijih godina.

Prema njegovom mišljenju, godina zmije će biti vreme stabilnog napretka nasuprot mnogo turbulentnijoj prirodi odlazeće godine zmaja.

Masovna seoba stanovništva za praznike ima, nažalost, i svoju crnu hroniku, jer se zbog gužvi, brzine i umora znatno povećava broj nesreća na putevima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA