ZAGREB U 21. VEKU: Besplatni vajerles uskoro u celom gradu!

Hrvatska prestonica bi za nekoliko meseci u svom užem centru mogla biti opremljena takozvanom "Meš" (Mesh) mrežom, koja bi građanima omogućila da putem svojih smartfona, tableta i laptopova besplatno pristupaju internetu. Ceo projekat će koštati oko sedam miliona evra

  • 6

Zagrebačke vlasti nameravaju da ostvarenjem projekta vrednog oko sedam miliona evra uvedu jedan od najmodernijih sistema bežičnog interneta, koji će omogućiti da ceo grad besplatno krstari globalnom mrežom, piše danas hrvatski dnevnik "Jutarnji list".

- Neće to biti tipični WiFi spotovi malog dometa i slabe propusnosti. Onaj tip logovanja na internet kada je potrebno bezbroj sekundi da se učita stranica ili kada se mora odvojiti 10 minuta da bi se od početka do kraja odgledao trominutni Jutjub video - piše na svom veb-sajtu "Jutarnji list", pozivajući se na izjave saradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Kako navodi list, hrvatska prestonica bi za nekoliko meseci u svom užem centru mogla biti opremljena takozvanom "Meš" (Mesh) mrežom, koja bi građanima omogućila da putem svojih smartfona, tableta i laptopova besplatno pristupaju internetu.

Ovaj projekat, za koji su, kako navodi list, zagrebačke vlasti već raspisale tender, u prvoj fazi sprovođenja bi koštao oko 140.000 evra.

U ovoj prvoj fazi projekta, signalom će biti pokriveni železnička i autobuska stanica, što će biti od velike pomoći putnicima, ali i brojnim turistima koji na ta dva punkta pristižu u Zagreb, piše list.

U krajnjoj fazi projekta predviđeno je da veći deo Zagreba bude pokriven besplatnim bežičnim internetom, a ukupna cena celog poduhvata, koji bi se delom finansirao i iz fondova EU, biće oko 50 miliona kuna (oko sedam miliona evra), dodaje "Jutarnji list".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBA

    10. februar 2013 | 14:53

    svaka cast!jedino srbija ce jos da zaostaje za svima!

  • Jan Novakovic

    10. februar 2013 | 18:20

    Dodjite u Novi Sad...ovo postoji vec 5 godina u celom sirem centru. Poz Lala

  • Mr

    10. februar 2013 | 15:45

    Srbija isto pregovara da napravi ovo u narednih 5-10 godina. Kao sve dosad.haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA