SMEŠNO: Kineska Nova godina se zove "Imlek" u Indoneziji!

Posle decenija represije pod dikaturom Suharta, koji je došao na vlast nakon krvavog progona komunista i Kineza kasnih šezdesetih, indonežanski Kinezi su sada uglavnom prihvaćeni u dominantno muslimanskom društvu

  • 0

Salve vatrometa i petardi za lunarnu Novu godinu u Pekingu primetno su utihnule nakon apela vlasti da se smanji dimljiva proslava pošto je zagađenje vazduha naraslo do katastrofalnog nivoa poslednjih nedelja.

Proslava kineske Nove godine slavljena je i u Vijetnamu, među korejskim zajednicama, a u glavnom gradu Severne Koreje, Pjongjangu, ljudi su u redovima došli da se poklone i polože cveće na džinovske statue osnivača zemlje Kim Il Sunga i njegovog sina, nastavljača dinastije Kim Džong Ila.

U Indoneziji gde je slavljenje kineskog praznika bilo zabranjeno do 1998, Kinezi su se okupljali u najstarijem hramu u gradu moleći se za zdravlje i uspeh.

Glavni grad Kine doživeo je ove godine skoro duplo više dana sa smogom u januaru nego što je uobičajeno, sa sitnim, po zdravlje opasnim, česticama u vazduhuu koje su prevazilazile sve dozvoljene standarde. To je dovelo do poziva da se građani uzdrže od bacanja petardi i vatrometa, a smanjen je i broj ovlašćenih prodavnica kao i količine raketa i prskalica.

Kanonada koja je uoči dolaska lunarne Nove godine u subotu veče počela kasnije nego obično ipak je dobila na intenzitetu pred ponoć. Međutim, ubrzo je i zamrla mnogo ranije nego ranijih godina kada se prangijalo po ulicama do zore, a i tokom dana u nedelju ređe su se čule eksplozije.

Pucanje petardi i ispaljivanje vatrometa da bi se slavilo obnavljanje i terali zli duhovi, tradicionalni je način proslavljanja najvažnijeg porodičnog praznika u Kini.

Prodaja vatrometnih sredstava od četvrtka do subote pala je za 37 procenata u odnosu na isti period lane, sa 410.000 kutija na samo 260.000, prenela je agencija Sinhua podatke gradskih vlasti.

Gradski listovi su prošle nedelje objavljivali pozive građanima da se uzdrže od slavljenja uz vatromet i petarde, ističući da će u suprotnom znatno pogoršati nivo štetnih PM-2,5 čestica u zagađenom vazduhu, koji se ionalo nalazi u zoni opasnoj po zdravlje.

Gradski biro za okolinu je saopštio da je nivo štetnih čestica iznad 200 po kubnom metru u većini delova grada u nedelju, što je opasno, ali i daleko manje od 700, koliko je očitavano prošlog meseca kada je Peking doživeo 23 dana gustog smoga.

Nakon vatrometa prošle godine bila je stvorena gusta koprena od smoga u kojoj je izmereno prisustvo zagađenja od 1.500 po standardu PM-2,5 mikrogarama.

Peking je u novogodišnjoj noći zabeležio i 25 povreda i 83 požara povezanih sa vatrometom, što je skoro duplo manje nego prošle godine, preneo je AP.

Proslava Nove godine u Kini se nastavlja do kraja nedelje, a vlasti u glavnom gradu dozvoljavaju da se petarde i vatromet koriste 16 dana, dok je to zabranjeno u predgrađima.

U Indoneziji hiljade Kineza je dočekalo godinu zmije u 350 godina starom budističkom hramu uz molitve, rituale i paljenje mirišljavih štapića.

Posle decenija represije pod dikaturom Suharta, koji je došao na vlast nakon krvavog progona komunista i Kineza kasnih 1960-tih, indonežanski Kinezi su sada uglavnom prihvaćeni u dominantno muslimanskom društvu.

Lunarna Nova godina je sada praznik i u Indoneziji poznat pod imenom "Imlek", što je poseban kuriozitet srpskim čitaocima. Premda nema nikakve veze sa našom poznatom mlekarom koja pravi popularnu "kravicu", svejedno je zanimljivo.

Međutim, lokalni lideri i verski poglavari su proslavu proglasili za "haram" (zabranjeno), uz obrazloženje da su njeni rituali povezani sa budističkom praksom, posebno oni koji se održavaju u hramovima.

Kinezi čine oko milion stanovnika u zemlji od 240 miliona ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA