Srbija duguje 17,55 milijardi evra, u januaru smo vratili 125 miliona

U januaru 2013. godine Srbija je otplatila dospele kredite u ukupnom iznosu od 468 miliona evra. Od toga je na ime glavnice dospelog duga plaćeno 413 miliona evra, a po osnovu kamata dodatnih 55 miliona

  • 2

Srbija se u januaru razdužila za 125 miliona evra, čime je javni dug zemlje smanjen na 17,55 milijardi evra, saopštilo je danas Ministarstvo finansija i privrede.

Učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) na kraju januara iznosilo je 59,9 odsto.

- Imajući u vidu da je država u januaru otplatila znatno više kredita iz prošlosti nego što je uzela novih zajmova, stanje javnog duga na kraju meseca je smanjeno na nivo ispod onog koji je zabeležen u novembru prošle godine - naveli su iz Ministarstva finansija.

U januaru 2013. godine Srbija je otplatila dospele kredite u ukupnom iznosu od 468 miliona evra. Od toga je na ime glavnice dospelog duga plaćeno 413 miliona evra, a po osnovu kamata dodatnih 55 miliona.

Najveće razduživanje izvršeno je na domaćem finansijskom tržištu, s obzirom na to da je otplaćeno 303 miliona evra glavnice duga po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti, kao i 88 miliona glavnice duga po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti. Pored toga, otplaćene su i obaveze prema inostranim poveriocima u iznosu od 14 miliona evra, kao i obaveze po osnovu datih garancija u iznosu od 15 miliona.

Tokom januara, Srbija je, radi otplate dospelih kredita, emitovala nove hartije od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 37 milijardi dinara. Istovremeno, u cilju finansiranja investicionih projekata povučeno je dodatnih 40 miliona evra prethodno ugovorenih kredita.(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da

    11. februar 2013 | 17:48

    Sve su prodali a zaduzili nas do ... "Demokrate" ...Svaka vam cast!

  • Ilija Čvorović

    12. februar 2013 | 01:39

    Sloba im ostavio na Kipru 11 milijardi a oni još uvel dužni... Prodali sve što su mogli i još uvek dužni... Oduzimaju spornu/kriminalom stečenu imovinu i jošuvek dužni... Pa gde će vam duša?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA