ANDRIJA POPOVIĆ: Legalizujte marihuanu, biće manje zavisnika!

- Uprkos već evidentim kritikama javnosti, liberali će se u budućem periodu zalagati za dekriminalizaciju upotrebe lakih droga, pri čemu ćemo se organičiti samo na marihuanu - rekao je predsednik crnogorske Liberalne partije

  • 4

Andrija Popović, predsednik Liberalne partije, šokirao je balkansku javnost najavom da će ova stranka u Skupštini Crne Gore pokrenuti inicijativu za legalizaciju marihuane u ovoj državi.

On je pojasnio da ovaj zahtev ne znači povećanje broja narkomana niti legalizaciju narkotika, već pokušaj da se rastereti državni budžet i razuman način da se reši problem koriščenja marihuane.

- Našom inicijativom će se pokušati predložiti najbolja rešenja po uzoru na ostale uređene i demokratske države. S obzirom na to, uprkos već evidentim kritikama javnosti, liberali će se u budućem periodu zalagati za dekriminalizaciju upotrebe lakih droga, pri čemu ćemo se organičiti samo na marihuanu - rekao je Popović.

Kako on navodi, inicijativa ove partije za dekriminalizaciju upotrebe marihuane nije i ne može biti shvaćeno kao promocija upotrebe ove droge, već samo kao razuman pokušaj rešavanja problema koje kriminalne radnje šverca droge nose sa sobom, ali i kao uvođenje savremenih standarda prava i zakonodavnih rešenja.

- Stoga će aktivnosti LP na ovom polju biti realizovane sa ciljem prevencije bolesti zavisnosti, donošenjem  sankcija koje će podrazumevati društveno korisni rad, ali i rasterećenjem crnogorskog budžeta kada su u pitanju troškovi boravka osoba koje izležavaju kazne zatvora zbog upotrebe marihuana - rekao je Popović.

Liberali smatraju da je postojanje crnog tržišta na kojem je droga i više nego prisutna neupitna stvar i da se, u najvećem broju slučajeva, promoviše među omladinom, a najčešće distribuiranjem marihuana. Time se, dodaje Popović, nakon dugoročne nekontrolisane upotrebe i podstrekivanja od strane preprodavaca, završi prelaskom na teže droge i konačno, do smrti mlade osobe.

Stoga LP smatra da se moraju hitno uvesti nove mere koje će ovo nelegalno tržište staviti pod povećani i direktni nadzor države putem dekriminalizovanja upotrebe ove droge.

- Dekirminalizovanje podrazumeva da uživanje lake droge neće biti činjenje koje će povlačiti krivične sankcije, već će se regulisati kao prekršajno delo sa svim predviđenim sankcijama u prekršajnom postupku. Uvođenjem ovih mera bi se pokazao i stav društva i države da uživanje droga predstavlja duštveno neprihvatljivo ponašanje, ali i namera države da se korisnicima droga pruži adekvatna pomoć - istakao je Popović.

(I. M. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    12. februar 2013 | 18:58

    Kog je sokirao.zgranuli se samo politicari i policija koja prodaje,legalizacijom ce im se trziste prepoliviti a zarada za dve trecine smanjiti.

  • Shone

    12. februar 2013 | 18:22

    “Sokirao balkansku javnost“??! Dragi novinaru... Razmislite (svi i svako) svojom glavom, saberite dva i dva, pa cete videti koliko prednosti ima legalizacija marihuane. Plus, jaca i laksa borba protiv prave droge... Ma, kome ja pricam...

  • zika

    12. februar 2013 | 17:53

    kakvi zavisnici od marihuane? fizicka zavisnost moze da se javi cak i od koka-kole ali kao sto ne moze na alkohol ne moze ni na marihuanu. zna se sta sve moze da izazove fizicku zavisnost. a sto se tice psihicke zavisnosti tu postoje svakavi slucajevi, to je samo u glavi coveka. moze neko da bude zavisnik i od gledanja bundeve, pornografije, igrica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA