"Zamrzli" bebu na četiri dana da bi joj spasli život!

Zahvaljujući pionirskoj medicinskoj tehnici, novorođenčetu iz Velike Britanije doktori su spasili život tako što su mu spustili telesnu temperaturu na 33,3 Celzijusova stepena i tako ga držali četiri dana

  • 7

Doktori u Engleskoj uspeli su da spasu život novorođenoj bebi tako što su joj snizili telesnu temperaturu i u tom stanju držali 4 dana.

Mali Edvard Ivs rođen je sa samo 5 procenata verovatnoće za preživljavanje, zbog stanja koje se naziva "supraventikularna tahikardija" (SVT) i koja izaziva izuzetno brz rada srca koji može biti smrtonosan.

Međutim, zahvaljujući pionirskoj medicinskoj tehnici kojom su lekari na Univerzitetskoj bolnici u Londonu malom Edvardu spustili temperaturu za četiri stepena, mališan je preživeo.

Kada se Edvard rodio u avgustu prošle godine njegovo srce kucalo je brzinom od 300 otkucaja u minutu, duplo više nego što je uobičajeno.

Doktori su ga tada umotali u ćebe koje je bilo namočeno hladnim gelom i spustili tako temperaturu sa 37 na 33,3 Celzijusova stepena, usporili njegov metabolizam i sprečili oštećenje mozga i otkazivanje ostalih vitalnih organa.

Nakon dva dana pokušali su da polako povećaju njegovu telesnu temperaturu, ali je njegovo srce ponovo počelo da kuca neuobičajeno brzo, pa su ga "zamrzli" na dodatna 2 dana.

Tokom ovog neuobičajenog postupka mališan je 5 puta primao elektrošokove iz defibrilatora zbog potencijalnog rizika da majušno srce ne prestane da kuca. Četvrtog dana srce je počelo da otkucava u približno normalnom ritmu i da se približava sigurnoj zoni, pa su lekari na svaka 24 časa povećavali bebi telesnu temperaturu za jedan Celzijusov stepen.

Majka malog Edvarda kaže da je teško podnela to što je mališan ležao skoro smrznut u ohlađenom ćebetu i pelenama, a pod jakim sedativima se uopšte nije pomerao, tako da je izgledao kao da je mrtav.

- Sve što sam u tom trenutku želela da uradim je da ga zgrabim u topao zagrljaj. Sve vreme u sebi sam morala da ponavljam da je to bilo neophodno kako bi mu spasli život. U trenutku kada je njegovo srce počelo da kuca normalno, sve je krenulo nabolje, odjednom je počeo da liči na normalnu bebu.

Nakon mesec dana mali Edvard je sa tatom i mamom otišao kući, a njegova mama Kler kaže da je njihov sin srećna šestomesečna beba.

(M. B. / Izvor: pathheferrman)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA