VALUTNI RAT: Japan optužen da je zlikovac!

Japan je, uoči sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20), okarakterisan kao zlikovac u aktuelnoj valutnoj drami i optužen za snižavanje vrednosti jena u cilju podrške svojoj uspavanoj ekonomiji

  • 0

Uoči sastanka Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20), Japan je okarakterisan kao zlikovac i optužen je za snižavanje vrednosti jena u cilju podrške svojoj uspavanoj ekonomiji.

U aktuelnom globalnom valutnom ratu pojedine zemlje obaraju vrednost svojih valuta kako bi ostvarile izvozne prednosti.

Nova vlada u Tokiju, sa druge strane, odbacuje tvrdnje da manipuliše kursom jena i ponavlja mantru o povećanju potrošnje i agresivnom monetarnom labavljenju, sve u cilju podsticanja privrede nakon dve decenije sporog rasta.

Retorika Vlade je, međutim, u poslednjih nekoliko meseci dovela do pada jena, što je razljutilo neke evropske zvaničnike koji su nagovestili da bi i oni mogli da reaguju da ukrote rast evra i zaštite izvoznike.

Reagovala je i Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) i upozorila da bi tržišne turbulencije ugrozile finansijsku stabilnost.

Članice G7 - Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, SAD i Kanada - poručile su da će njihova fiskalna i monetarna politika i dalje biti orijentisana ka ispunjavanju domaćih ciljeva pomoću domaćih instrumenata, kao i to da neće menjati devizne kurseve.

Nemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je kritikovala politiku Tokija, a Francuska je pozvala na debatu i akciju da se zaštiti izvoz evrozone.

Agresivno monetarno labavljenje je prioritet japanske Vlade, koja je došla na vlast u decembru uz obećanje da će spasti privredu. Jen je od sredine novembra oslabio 17 odsto u odnosu na dolar i 25 odsto u odnosu na evro, na 93 jena za dolar, odnosno 125 jena za evro. Kurs je, međutim, i dalje dosta viši u odnosu na 2007, kada je dolar vredeo 123 jena, a evro 170 jena.

Nedavno slabljenje japanske valute odgovara izvoznicima, koji su se prošle godine žalili da snažan jen podriva njihove finansije, u vreme kada pokušavaju da se oporave od katastrofe izazvane zemljotresom i cunamijem iz marta 2011.

Japanska valuta je krajem 2011. dostigla rekordnu vrednost od 75 jena za dolar, čime je smanjena konkurentnost japanskih izvoznika, kao i njihovi prihodi. Tokio je zbog snažnog jena prošle godine zabeležio rekordni trgovinski deficit.

Slabiji jen je, međutim, mač sa dve oštrice, budući da poskupljuju uvoz i investicije u inostranstvu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA