Laušević će se osvrtati celoga života

Osnovna poruka pesme koju je napisala sestra ubijenog Vučinića je da "nema oprosta dok nema pokajanja", smatraju psiholozi

  • 1

Pravnici i psiholozi smatraju da se stihovi pesme "Posveta" mogu razumeti na više načina, ali da je osnovna poruka "nema oprosta dok nema pokajanja".

Pesmu je napisala je i poslala Presu Maja Vukčević, sestra pokojnog mladića, koga je zajedno sa Dragorom Pejovićem u leto 1993. godine u Podgorici posle svađe u kafiću ubio glumac Žarko Laušević.

Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže da u pesmi ima elemenata koji ukazuju na latentne pretnje upućene Žarku Lauševiću.

- U pojedinim stihovima ima pretnje i neke zle slutnje, koja je najverovatnije izraz očaja i bola - smatra Antić.

On ističe da podržava gest predsednika Borisa Tadića koji je pomilovao Žarka Lauševića, ali da ne shvata zašto mu ministar policije nosi pasoš na noge.

- Smatram da to može izazvati ogorčenje, pa i gnev kod porodica ubijenih mladića. To je bespotrebna pompa koja nije dobra ni za te porodice niti za Lauševića. Nažalost, u primitivnim sredinama krvna osveta još uvek živi - upozorava Antić.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da je poruka pesme upućene Lauševiću - "nema oprosta dok god nema pokajanja".

- To jeste opomena - "seti se onih kojima si oduzeo život". Zato sve što sada treba da uradimo jeste da pozovemo na pomirenje, a ne da nošenjem pasoša glumcu na noge guramo porodicama ubijenih prst u oko - upozorava ona.

Advokat Božo Prelević kaže da mu je jasno osećanje koje imaju porodice ubijenih mladića prema Lauševiću, ali da je veoma teško reći da li pesma nosi preteću poruku.

- Ne znam koliko je Lauševićeva bezbednost u ovom času ugrožena. Mnogo je vremena prošlo i ja ne verujem da je ta ugroženost, s obzirom na to da on živi u Americi, realna. Ali siguran sam da će se on ceo život osvrtati oko sebe - smatra Prelević.

(Telegraf.rs/Pres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin iz Podgorice

    3. februar 2012 | 16:31

    Aman dokle više “nedužni mladići” kad svi znamo kakvi su bili ti "nedužni mladići".Svima je bilo jasno da će prije ili kasnije doći do toga a što se potrefilo da to bude Laušević iz najboljeg plemena crnogorskog, koji nedaju na se, to je druga priča, i treba Lauševiću dati sve moguće nagrade i za knjigu ali i za to što je oslobodio ostali narod dvije napasti, dva kastiga ljudska, dvije protuve koji su napadali ostali normalan svijet i tražili djavla i tamo dje ga nije bilo. Žaa me je ljudski života, ali takvijeh kastiga i ološa me nije žao. Treba samo provjeriti koliko prijava ima protiv njih u mup Crne gore, koliko se pravih i dobrih građana žalilo na ta dva kastiga, a vi novinari, bollje da pišete šta vam radi taj vaš maneken od predsjednika i da se njime bavite i kako da riješite kod vas probleme a da ostavite više Lauševića na miru da živi svoj život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA