SKANDAL SE ŠIRI: Konjsko meso i u nemačkim lazanjama!

"Mesna" afera proširila se posle Velike Britanije i Francuske i na Nemačku u kojoj je, takođe, u lazanjama umesto junećeg otkriveno sporno konjsko meso

  • 2

Skandal sa konjskim mesom u Evropskoj uniji proširio se i na Nemačku, gde je u lancu samoposluga "Real" u lazanjama, umesto junećeg, otkriveno konjsko meso, javljaju danas nemački mediji i navode da sada i druge samoposluge, poput "Edeke", proveravaju svoje proizvode.

Osnovno pitanje je da li i koliko konjsko meso može biti opasno za ljudsku ishranu i tu, sudeći prema tabliodu "Bild", odgovor može biti uznemiravajući, ukoliko su životinje dobijale lek sa fenilbutazonom, doping-sredstvom za trkačke konje.

To sredstvo može čak da ima i smrtno dejstvo po čoveka, prenosi ovaj tabliod mišljenja stručnjaka, ali i navodi da u normalnim situacijama konzumiranje konjskog mesa ne može da bude problematično.

BRITANIJA I FRANCUSKA BILE PRVE NA UDARU

Pre samo nekoliko dana, prve zemlje u kojima je otkriven skandal bile su Britanija i Francuska.

Veliku Britaniju danima potresa afera oko kvaliteta i kontrole hrane. Ispitivanja pokazuju da veliki lanci prodavnica Britancima, umesto proizvoda sa junetinom, prodaju konjsko meso koje se, inače, ne jede u Velikoj Britaniji.

Kontrola lazanja francuskog proizvođača "Findus" otkrila je da su punjene ne reklamiranom junetinom, već konjskim mesom koje je u Velikoj Britaniji društveni tabu, gotovo kao svinjetina među muslimanima.

Veliki britanski lanac samoposluga povukao je sve proizvode "Findusa", ne otkrivaju koliki je gubitak, a pravdaju se objašnjavajući koliko je zamršen proces nabavke hrane u današnjoj otvorenoj Evropi.

- Nekad je bilo lako. Imali ste samo četiri karike u lancu: odgajivača, klanicu, mesara i prodavca od koga kupujete. Danas je postalo toliko komplikovano da prodavci uošte ne znaju ko su mesari, a kamoli odgajivači - kaže generalni direktor "Morisona" Dalton Filips.

Klupko se odmotava. Proizvodi "Findusa" povlače se i iz francuskih prodavnica. Francuzi jedu konjsko meso, ali ne žele da ih varaju na omotima proizvoda.

Francuski uvoznik krivi Poljake, od kojih kupuje teletinu. Poljska, pak, kaže da nije kriva.

- Nismo im prodali ni kilogram konjskog mesa. I kako oni u Britaniji znaju da je meso koje su ispitivali došlo iz Poljske - upitao je glavni veterinar Poljske Januš Zvjazek.

Mediji spekulišu da je francuska kompanija konjsko meso zapravo kupila od Rumunije. Iz Bukurešta se još niko nije oglasio, Britanci su najavili kontrolu svih mesnih proizvoda, a procenjuje se da bi ukupna finansijska šteta, ne računajući sudske kazne, mogla da bude i nekoliko stotina miliona evra.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drkadzija

    14. februar 2013 | 16:15

    EU phuck yeah!!!!

  • Sale T.

    15. februar 2013 | 08:48

    Dosta su švabe nama prodavale "mu.a za bubrege".Sad malo i oni da osete kako je to pa makar i ovako!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA