AMFILOHIJE: Milošević je istorijska ličnost, kao Tito

Mitroplot crnogorsko-primorski istakao je da njegova centrala nije ni Beograd, ni Moskva, ni Cetinje, nego Jerusalim - grob Hristov i Hram Hristovog vaskrsenja

  • 2

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ponovio je danas da smatra da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević istorijska ličnost, dodajući da nije otišao u Hag da svedoči u njegovu korist jer mu je nekadašnji srpski patrijarh Pavle savetovao da to ne radi.

On je kazao da će Milošević ostati zapisan u istoriji kao jedna od krucijalnih ličnosti, kao što je bio i Josip Broz Tito, bez obzira na to kakvi su bili.

- Nisam otišao u Hag da svedočim u korist Miloševića jer mi je patrijarh Pavle savetovao da to ne radim, odnosno da to ne bi bilo pametno - rekao je mitropolit Amfilohije TV "Vijesti".

On je odbacio ocene da je SPC u Crnoj Gori okupatorska, navodeći da se takve neistine plasiraju iz ideoloških razloga.

- Kako sam ja okupator Crne Gore kad sam onaj koji je ustoličen kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog uz prisustvo svih predstavnika ove države, odnosno tadašnjeg premijera i predsednika Crne Gore - naveo je mitropolit Amfilohije.

Moja centrala, istakao je on, nije ni Beograd, ni Moskva, ni Cetinje, nego Jerusalim - grob Hristov i Hram Hristovog vaskrsenja.

"PRETI NAM OPASNOST OD EUROPOKLONSTVA I GEJ-PARADERSTVA"

On je kazao da je Mitropolija crnogorsko-primorska podnela prošlog proleća MUP-u Crne Gore zahtev za registraciju, ali je on ignorisan od tadašnjeg resornog ministra Ivana Brajovića.

- Ti isti sada forsiraju ideju kako eparhije SPC nisu registrovane u Crnoj Gori. To apsolutno nije tačno i to je ono što je od svega najtragičnije - istakao je on.

Mitropolit Amfilohije je dodao da, po važećem Zakonu o verskim zajednicama iz 1977. godine, SPC nije bila obavezna da se registruje u Crnoj Gori, jer taj akt propisuje da su to dužne da urade samo novoformirane verske zajednice.

- Bez obzira na sve to, Brajoviću sam prošle godine uputio pismo u kome, saglasno zakonu iz 1977. godine, prijavljujem Mitropoliju crnogorsko-primorsku, ali je taj zahtev ignorisan - naveo je on.

Mitropolit Amfilohije je ocenio da koren sukoba između crnogorske vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske leži u dugogodišnjoj komunističkoj ideologiji koja je vladala u toj državi.

- Kad se ta ideologija venča sa plemenskom svešću i mentalitetom i kad se na njoj pokušava graditi budućnost Crne Gore, onda je prirodno da to dođe u sukob sa nečim što je biće Crne Gore otkad ona postoji - naveo je on.

On je kazao je danas da postoji opasnost da se u Crnoj Gori junaštvo pretvori u europoklonstvo, a da se čojstvo preobrazi u gej-paraderstvo.

Mitropolit Amfilohije služio je pomen vojvodi Marku Miljanovu u crkvi Svetog Stefana na Medunu kod Podgorice.

- Crna Gora se kroz vekove trudila da na semenu koje je posejao Sveti Sava bude nosilac dvojedne vrline junaštva i čojstva - do naših vremena. Nažalost, u ovo naše vreme postoji opasnost da se junaštvo pretvori u europoklonstvo, a da se čojstvo pretvori i preobrazi u gej-paraderstvo - rekao je on.

"RADO BIH SE POVUKAO U NEKI LEP MANASTIR"

Mitropolit Amfilohije je kazao da je pred referendum razgovarao sa premijerom Milom Ðukanovićem i rekao mu da je za zajedništvo sa Srbijom.

- Poštujem vlast, Crnu Goru i njenu samostalnost. Mogu da imam svoja shvatanja, ali ne mešam se u politiku. Naročito ne sada - rekao je on.

Na pitanje da li je problematično to što tvrdi da se on nije promenio od 90-ih godina, s obzirom na to šta je tadašnja ideologija proizvela, mitropolit Amfilohije je naglasio da ne treba mešati ideologiju sa crkvom. Ako nekad kažem neku prejaku reč, ja sam spreman da kažem da je to moja, a ne reč crkve, istakao je on.

Mitropolit Amfilohije je dodao da bi se, iako mu ne nedostaje radne energije, rado povukao, ali to zavisi od potreba crkve.

- Ja bih se i te kako rado povukao u kakav lepi manastir, a hvala Bogu, imamo ih dosta. Imam dosta knjiga, umem ponešto i da napišem, a treba mi i malo molitve da se pripremim za izlazak pred Hristovo lice. Ali drugo je pitanje potreba crkve - kazao je Amfilohije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Akira

    16. februar 2013 | 20:36

    Nisam nikada bio simpatizer SPS-a, i bio sam u prvim redovima pod suzavcem 5. oktobra 2000. godine ali se ipak ne bih složio da je pokojni Slobodan Milošević zaista bio isti prema srpskom narodu kao hrvatski komunistički diktator, ratni zločinac i masovni ubica Josip Broz. Svaki pomen antihrista Broza koji je aktivno radio na uništenju SPC i srpskog naroda od strane sveštenih lica SPC smatram najgorom jeresi i uvredom za samog Boga Gospoda. Gde je sada Patrijarh Irinej da ispravi ovog grešnika Amfilohija, kome su crveni ateisti izgleda bliski. Kako je i sam rekao u članku, Amfilohiju je vreme da se povuče u neki manastir i da se moli Bogu za oprost za svoje ovozemaljske zablude i grehe.

  • Socaaaa

    15. februar 2013 | 12:02

    upravo to,nezna se koji je vise unistio Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA