DAN BLISTAVE ZVEZDE: Rođendan Kima Džonga Ila nacionalni praznik u Severnoj Koreji (FOTO)

Nakon Kimove smrti decembra 2011. godine, njegov sin naslednik Kim Džong Un odlučio je da se rođendan njegovog oca slavi kao državni praznik. Međutim, slobodno se može reći da je glavni događaj proslave održan u utorak, kada je velikom vođi u čast Severna Koreja izvršila treću nuklearnu probu

  • 1

Severna Koreja proslavlja "Dan blistave zvezde", kako se svečano zove praznik povodom rođendana bivšeg severnokorejskog vođe Kima Džonga Ila.

Nakon Kimove smrti decembra 2011. godine, njegov sin naslednik Kim Džong Un odlučio je da se rođendan njegovog oca slavi kao državni praznik. Tim povodom prošle godine je organizovana velika vojna parada, a ove godine se širom zemlje 71. rođendan proslavlja sportskim takmičenjima, masovnim igrama i plesovima, kao i drugim komemorativnim aktivnostima.

Međutim, slobodno se može reći da je glavni događaj proslave održan u utorak, kada je velikom vođi u čast Severna Koreja izvršila treću nuklearnu probu. Time je odato priznanje vođi za insistiranje na razvoju nuklearnog programa i pored protivljenja međunarodne zajednice. Zahvaljujući politici "Songun", što u prevodu znači "vojska na prvom mestu", u vreme vladavine Kima Džonga Ila izvedene su dve nuklearne probe 2006. i 2007. godine.

Svet je preko Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija svoje nezadovoljstvo izvedenim probama i prekidanjem razgovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva iskazao kroz uvođenje sankcija Pjongjangu. One, međutim, nisu dale rezultate, i zemlja je, i pored izolacije od većeg dela sveta, nastavila sa razvojem raketne i nuklearne tehnologije, koje smatra presudnim za odbranu od "glavnih neprijatelja" zemlje Sedinjenih Država i njihovih "marioneta" Južne Koreje.

Nastavljač dinastije Kim Džong Un dokazao je da je verni sin tako što je krenuo očevim stopama i za samo godinu dana vlasti ostvario rezultate koje je malo ko mogao da zamisli. Kada je mladi Kim došao na vlast, posle iznenadne smrti oca decembra 2011. sa nepunih 30 godina, mnogi su sumnjali u dug opstanak na kormilu zemlje neiskusnog i neoprobanog vođe, dok su drugi poverovali u njegova obećanja narodu da mu je glavni zadatak da popravi stranje u razorenoj privredi i poboljša životni standard.

Verovalo se da to znači da će naslednik dinastije Kim, školovan u Švajcarskoj, novac usmeriti, umesto na atomske bombe i rakete, na reformu privrede, kako su i njegovom ocu savetovali glavni saveznici iz Pekinga. Međutim, dva lansiranja raketa dugog dometa, od kojih je jedno uspešno iznelo satelit u orbitu oko Zemlje, i jedna proba nuklearne bombe manjih dimenzija, ali velike snage, za kratko vreme Kimove vladavine, pokazala su da su svi bili u zabludi.

Time su se i sve nade da će u prvoj godini vladavine mladog Kima doći do udaljavanja od tvrde vojne linije njagovog oca pokazale kao uzaludne.

Sa uspešnim lansiranjem balističke rakete prošlog decembra i ovonedeljnom probom nuklearne bombe, Kim se dokazao kao lojalan sin, koji dosledno sledi očevo zaveštanje i za narod i vojni vrh demonstrirao kvalitete pravog vođe, koji sada ima jake adute u rukama da bi mogao da se upusti u tražene pregovore sa drugim zemljama.

Većina analitičara kaže da je "lojalnost" odlučujuća s obzirom na dinastičku prirodu vlasti u Severnoj Koreji, a samim tim i velike proslave rođendana Kima Džonga Una i njegovog oca, osnivača dinastije i večnog vođe zemlje Kima Ila Sunga. Najmlađem Kimu samo ostaje da cementira nasleđe i demonstrira da je dinamičan vođa, koji pokazuje vernost svom ocu i dedi, osnivačima dinastije, kroz slavljenje njihovih dela i insistiranje po svaku cenu na njhovoj politici "Songuna".

ANTIVLADINI LECI BAČENI NA TERITORIJU SEVERNE KOREJE

Ljudi koji su prebegli iz Severne u Južnu Koreju bacili su 200.000 antivladinih letaka preko granice na teritoriju Severne Koreje, na dan rođenja preminulog severkonorejskog lidera Kima Džonga Ila.

Oni su upotrebili balone napunjene gasom da bi dostavili letke sa novčanicama od jedan dolar stanovnicima grada Imđingak na zapadu Severne Koreje blizu južnokorejske granice. Na balonima su bili ispisani slogani kao što su: "Zaustavite provokacije u vidu raketnih i nuklearnih proba", "Severnokorejci, ustanite" i "Kimova dinastija će uskoro pasti".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • parmez

    17. februar 2013 | 00:38

    mali može da radi šta hoće jer u severnoj koreji nema nafte,dijamanata,ničega što bi moglo da interesuje ameriku ili neku od kriminalnih organizacija ko na primer UN i slučno pa da pod maskim donositelja mira i demokratije spreče ludaka da terorizuje gladni narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA