POLJACI ZA SRPSKO KOSOVO: Demonstracije širom Varšave danas, a u Pragu sutra

Povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, nacionalisti u Varšavi i levičari u Pragu organizuju proteste tokom vikenda

  • 15

Nacionalisti u Varšavi i levičari u Pragu organizuju tokom vikenda demonstracije protiv nezavisnog Kosova, pod parolom "Kosovo je Srbija", uoči pete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

- Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: u pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas - stoji u pozivnici za popodnevni pohod centrom Varšave, koji od 2011. godine redovno organizuju poljska nevladina incijativa "Poljaci za srpsko Kosovo" i poljske radikalne nacionalističke organizacije.

Inicijativa "Poljaci za srpsko Kosovo" zabranila je nošenje bilo kakvih partijskih simbola u maršu glavnim ulicama Varšave, a pozvala je učesnike da i oni donesu nacionalne poljske dvobojke i zastave Srbije, kao i transparente sa prigodnim porukama.

- Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja. Savršeno nam je poznat i osećaj nemira i bola u srcu kada razmišljamo o našim zemljacima koji su ostali van granica domovine koja im je oteta - pisalo je u pozivnici za "Marš za srpsko Kosovo".

U prestonici susedne Češke, u Pragu, demonstracije će 17. februara posle podne, ispod konjičke statue zaštitnika češkog naroda Svetog Vaclava na Vaclavskom trgu, organizovati ovdašnji pandan poljskoj inicijativi  Udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu", u kojoj preovlađuju aktivisti češke opozicione levice.

Oni pozivaju Čehe da izađu na Vaclavski trg kako bi protestovali protiv kršenja međunarodnog prava i, kako se navodi u pozivnici, protiv "krađe Kosova Srbiji".

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baki

    16. februar 2013 | 19:29

    Tate su svaka im cast. Skidam im kapu.

  • NL

    16. februar 2013 | 20:25

    Svaka cast, hvala im na podrzci !!!!!

  • pedja

    16. februar 2013 | 22:22

    Poruka za razne edije i emigranta!Uzivajte jos malo,a onda BIG BANG(nema zarobljenika)!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA