STRAZBUR: Više od 10.000 Kurda tražilo oslobađanje Odžalana (FOTO)

Pored oslobađanja Abdulaha Odžalana, više od 10.000 Kurda zahtevalo je i pravdu u istrazi o ubistvu tri kurdske aktivistkinje početkom januara u Parizu

  • 0

Na mitingu u Strazburu, desetine hiljada Kurda zatražili su oslobađanje lidera Radničke partije Kurdistana Abdulaha Odžalana iz zatvora u Turskoj.

Kurdi su zahtevali i pravdu u istrazi o ubistvu tri kurdske aktivistkinje početkom januara u Parizu.

Demonstranti, kojih je prema nekim proračunima bilo između 10.000 i 45.000, nosili su transparente sa natpisom "Slobodni Kurdistan“, velike Odžalanove portrete, kao i bele majice sa likovima ubijenih aktivistkinja.

Lider PKK uhvaćen je u Keniji februara 1999. godine, a juna iste godine bio je osuđen na smrt zbog terorističkih aktivnosti i veleizdaju, nakon čega je smešten u zatvor na ostrvu Imrali u Mramornom moru.

Kazna mu je preinačena u doživotnu robiju bez prava na amnestiju. Odžalanova partija je za UN i EU teroristička organizacija.

PKK od 1984. godine vodi oružanu borbu za autonomiju Kurda na delu turske teritorije, u kojoj je poginulo više od 40.000 ljudi.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA