Polovina studenata vara, svaki deseti bi kupio ispit!

U Beogradu bi tek svaki deseti student prijavio korupciju na fakultetu, pokazalo je istraživanje Beogradske otvorene škole

  • 7

Svaki drugi akademac se prilikom polaganja ispita služi puškicama, bubicama ili kamerama, a svaki deseti spreman je na to da plati ispit, pokazuje istraživanje Beogradske otvorene škole (BOŠ).

- Ako sam polagala uz bubicu, nisam ubila – pravdala se studentkinja jednog beogradskog fakulteta nakon što su je profesori uhvatili na delu.

Svest studenata o varanju je da se ono smatra uobičajenom, pa čak i normalnom pojavom. U Beogradu bi tek svaki deseti student prijavio korupciju na fakultetu, a skoro svaki drugi smatra prihvatljivim da ispite polaže na prevaru.

- Jedan student rekao je da ako su profesori u Kragujevcu koji su prodavali ispite napredovali, zašto bi se on usudio da nekog prijavi - kaže Mihailo Gajić, predstavnik BOŠ-a.

Dekan ETF prof. dr Branko Kovačević ne poriče da prevara na fakultetima ima, ali smatra nemogućim da od 90.000 studenata u Beogradu vara njih 45.000.

- Uzorak anketiranih nije toliko veliki da bi se sa sigurnošću iznosile takve tvrdnje. S druge strane, nepostojanje zdrave konkurencije na našem tržištu čini da studenti ne jure za znanjem, već za diplomom i stoga se lakše odlučuju da varaju – kaže Kovačević.

Kazne nisu stroge, imajući u vidu to da zbog bubice ili kamere još niko nije izbačen sa fakulteta.

- Drugostepena komisija univerziteta skoro uvek potvrdi kaznu koju je predvideo fakultet, a to je zabrana izlaska na ispite do godinu dana – objašnjava Kovačević.

Prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta, kaže da se na ovom fakultetu na ispitima koriste ometači signala, a postoje i softveri za otkrivanje plagijata.

Vladimir Smuda, predsednik studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, smatra da kada bi nastavni programi išli u korak sa vremenom, studenti bi bili više motivisani da uče, dok predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije  Danilo Jeremić razloge traži u poljuljanom sistemu društvenih vrednosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • komsija

    17. februar 2013 | 12:51

    Zamisli samo da te leci jednog dana doktor koji nema veze sa mozgom jer je prepisivajuci i muljajuci dosao do te diplome? Ja bih poostrio mere nadzora na ispitima. Pa ne mora svaka dzudza da ima diplomu...

  • Weky

    17. februar 2013 | 13:19

    Kakvi profesori takvi studenti

  • Aleksansar

    17. februar 2013 | 22:20

    Pa ljudi sta se vi cudite kad imamo profesore kod kojih polozi manje od 5% grupe kojoj predaje. A za takve profesore nema sankcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA