Papa helikopterom napušta Vatikan

Po papinom izlasku iz odaja u kojima je boravio, one će biti zapčaćene, a i svi njegovi saradnici, sekretar, sobar, kuvarica, napustiće zgradu

  • 4

Papa Benedikt Šesnaesti će napustiti Vatikan 28. februara u 17 sati i biće prebačen helikopterom u papsku letnju rezidenciju Kastel Gandolfo, 30 kilometara od Rima.

Tog dana u 20 časova, kako je ranije najavljeno, prestaje njegova papska funkcija i on će biti kardinal Jozef Racinger.

Po papinom izlasku iz odaja u kojima je boravio, "appartamento", one će biti zapčaćene, a svi njegovi saradnici, sekretar, sobar, kuvarica, napustiće zgradu.

Papa će u Vatikanu ostaviti i svoju belu odeću i crvene cipele, jer, kako se tvrdi, ne mogu postojati dvojica gospodara u belom. Tako je bilo i 1449. godine, kada se povukao papa Celestin Peti.

Verska informativna agencija (VIA) javila je da će u Kastel Gandolfu papa boraviti do "kraja aprila", što znači i za vreme izbora i ustoličenja njegovog naslednika, a sa njim će biti i nedavno zaposleni sobar.

Iz vatikanskih krugova saopšteno je da se on za to vreme neće pojavljivati u javnosti.

Iz letnje rezidencije papa će biti preseljen u manastir Mater Ečlesiae u vatikanskim vrtovima, gde su trenutno u toku radovi na renoviranju. Penzionisani profesor dogmatike Volfgang Bajnert, koji se ubraja u "blisko okruženje" pape, izjavio je da se papa više neće "javno obraćati".

On će, kako se navodi, biti u nekoj vrsti "dobrovoljnog zatvora", gde će pisati knjige. Bajnert smatra da će papine knjige napisane posle ostavke biti objavljene tek nakon njegove smrti. Ujedno, on kaže da ako crkva nastavi "antimodernistički, antireformistički i regresivan kurs koji vodi već dva veka", onda će ona dalje gubiti na značaju.

Vatikanski izvori navode da će se papa Benedikt Šesnaesti ubuduće oslovljavati sa "kardinal Jozef Racinger", mada o tome "nema propisa".

Kao penzionisani papa neće imati penziju. Imaće prihode od izdatih knjiga, koji zapravo odlaze njegovoj zadužbini, možda i primanja na osnovu toga što je nekada bio nadbiskup Minhena, a pre toga profesor teologije.

Njemu to pitanje i nije tako važno, jer on više gleda u prošlost nego u budućnost, smatraju u Vatikanu.

On će svakako, kada bude umro, biti sahranjen kao i druge pape u bazilici Svetog Petra.

PRETPOSLEDNJA MOLITVA

Sa prozora apostolske palate papa Benedikt Šesnaesti danas je služio uobičajenu, ali pretposlednju kratku molitvu za nedelju u podne, koju je, kako se procenjuje, na Trgu Svetog Petra u Rimu pratilo više od 100.000 vernika.

- Molite se dalje za mene i za budućeg papu - poručio je Benedikt XVI.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    17. februar 2013 | 16:39

    Papohopter.

  • sunce

    17. februar 2013 | 23:36

    Mi Pravoslavni narod nikoga ne mrzimo, mi postujemo sve narode, vere i oprastamo svima i zato zelim Papi da jos dugo, dugo godina zivi, da poseti svoga voljenog i dragog brata, da se sa njim isprica, da mu isprica sve svoje tajne i sve sto ga boli, da nadje svoj mir. Dragi Papa, Vi ste se borili za mir i nepravdu u celom svetu zato vam zelim od sveg srca, sve najlepse. Mnogo zdravlja dragi PAPA...

  • Alija

    17. februar 2013 | 21:26

    hehehe On mora da je tek sad pročitao Bibliju / Sveto pismo : Otkrivenje 18:4 gde stoji sledeče: 18:4 I čuo sam jedan drugi glas s neba kako govori:“Iziđite iz nje,narode moj , da ne budete sudionici u grijesima njezinim i da vas ne zadese nevolje njezine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA