Ruski naučnici pronašli ostatke meteorita

Članovi Ruske akademije nauka, koji su izveli hemijske testove na neobičnim stenama nakon što je meteorit eksplodirao iznad Urala, tvrde da one potiču iz svemira

  • 1

Ruski naučnici izjavili su danas da su pronašli ostatke meteorita koji je u petak eksplodirao iznad Urala jačinom atomske bombe i od čijih zvučnih eksplozija je oštećeno nekoliko hiljada zgrada i povređeno oko 1.200 ljudi.

Meteorit težak oko deset tona, ušao je u Zemljinu atmosferu supersoničnom brzinom od najmanje 54.000 km na sat i raspao se na delove oko 30-50 km iznad tla u Čeljabinskoj oblasti, preneo je AFP.

Uprkos intenzivnom pretraživanju zamrznutog jezera Čebarkul, u kome je primećena ogromna rupa za koju se pomislilo da je izazvana padom meteorita, ruski ronioci nisu uspeli da pronađu njegove delove, ali članovi Ruske akademije nauka, koji su juče izveli hemijske testove na neobičnim stenama, tvrde da one potiču iz svemira.

- Mi tvrdimo da delovi supstance koje je pronašla naša ekspedicija u blizini jezera Čebarkul imaju sastav meteorita - izjavio je kasno sinoć za RIA Novosti član Ruske akademije nauka Viktor Grokhovski.

Federalni univerzitet Urala, nezavisno od izjave Grokhovskog, naveo je da meteorit pripada klasi kondrita, uz najavu da će meteorit najverovatnije biti nazvan Čebarkulski meteorit.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    18. februar 2013 | 14:49

    Naravno da te price o meteoru nemaju blage veze sa istinom vec je neka od zapadnih zemalja isprobala reflekse ruskog protivraketnog stita. ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA