SAD: Misisipi konačno ukinuo ropstvo!

Skoro 150 godina nakon što je tri četvrtine država glasalo za amandman, Parlament Misisipija je prošlog meseca konačno preduzeo korake kako bi završio posao koji je odbio da učini na kraju Građanskog rata

  • 4

Zakonodavci američke države Misisipi konačno su zvanično ratifikovali 13. amandman Ustava kojim je zabranjeno ropstvo 1865. u SAD.

Skoro 150 godina nakon što je tri četvrtine država glasalo za amandman, Parlament Misisipija je prošlog meseca konačno preduzeo korake da ispravi ovaj propust. Lokalni mediji navode da je odluka inspirisana filmom "Linkoln", koji opisuje napore da se amandman usvoji.

Kada je profesor na Univerzitetu Misisipija dr Ranjan Batra pogledao film, odlučio je da istraži šta se dogodilo nakon što su države glasale o amandmanu. Saznao je da je država prvobitno odbila da glasa za zabranu ropstva, a 1995. je odobrila amandman. Prihvaćen je od oba doma Parlamenta, ali nije bio ratifikovan.

Batra je kontaktirao sa državnim sekretarom Delbertom Hosmanom, koji je prihvatio da ispravi ovaj previd, i 7. februara ratifikacija je zvanično obavljena.

Misisipi je poslednja država koja je prihvatila amandman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA