Tužilaštvo analizira snimke sednice DPS

Nakon curenja audio-snimka sa sporne sednice, stigla je informacija da je crnogorski pravosudni sistem pod posebnom lupom Evropola, a prati se rad sudija, tužilaca, pa čak i advokata

  • 0

Tužilaštvo Crne Gore analizira objavljene snimke sa sednica organa Demokratske partije socijalista (DPS) i uskoro će saopštiti stav da li u njima ima elemenata krivičnih dela, objavili su današnji podgorički mediji.

Predstavnici crnogorske opozicije i civilnog sektora ranije su pozvali tužilaštvo da pokrene istragu povodom objavljenih audio-snimaka sa sednica organa DPS-a na kojima se, kako su naveli, govorilo o zloupotrebi javnih resursa i partijskom zapošljavanju.

Podgorički "Dan" objavio je ranije u nekoliko nastavaka transkripte sa sastanka rukovodstva DPS-a od 30. juna prošle godine, na kome je dogovarano da se novcem iz budžeta obezbedi zapošljavanje isključivo članova i simpatizera te stranke kako bi se obezbedilo što više glasova na parlamentarnim izborima, koji su održani 14. oktobra.

Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i aktivista nevladinog sektora pozvala je tužilaštvo da pokrene istragu povodom afere "Snimak", jer su, kako su naveli, objavljeni snimci dokaz da izbori u Crnoj Gori nisu demokratski i slobodni.

Oni su pozvali tužilaštvo da hitno pokrene istragu povodom snimaka sa sednica Glavnog odbora i drugih organa DPS, povodom, kako su pojasnili, izlaganja pojedinih učesnika koji govore o zloupotrebi javnih resursa, kupovini glasova, nezakonitom zapošljavanju, manipulacijama direktora i brisanju nepodobnih birača iz spiskova.

Na osnovu toga, tužilaštvo treba da pokrene krivični postupak protiv vrha DPS-a zbog rušenja ustavnog poretka zemlje, diskriminacije građana i kršenja prava na slobodu izbora , navodi se u apelu.

Lider Pokreta za promene i jedan od čelnika Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, inicirao je da se pred Ustavnim sudom Crne Gore pokrene procedura za zabranu rada DPS-a zbog, kako je naveo, masovnog kršenja ljudskih prava.

Inače, nakon curenja audio-snimka sa sporne sednice, stigla je informacija da je crnogorski pravosudni sistem pod posebnom lupom Evropola, a prati se rad sudija, tužilaca, pa čak i advokata s fokusom na njihove nezavisnosti.

List "Dnevne novine" piše da se proveravaju mogući uticaji na njihov rad i eventualna povezanost sa kriminalnim grupama, podzemljem i političkim vrhom, što će, na osnovu operativnih podataka, najverovatnije biti objavljeno u najnovijem Evropolovom izveštaju krajem aprila.

Evropolovi ljudi, kako se navodi, neće patrolirati Crnom Gorom i ispitivati osumnjičene u slučajevima sprege podzemlja i zvaničnika (pravosudnih, političkih, lokalnih, državnih). To je zadatak domaćih pravosudnih organa, o kome će Evropol dobiti punu informaciju i, istovremeno, s obzirom na to da se u nekim situacijama radi o sprezi međunarodnog organizovanog kriminala i lokalaca, usmeravati istrage, dodajući preko potrebne informacije i njihove analize.

Na listi informacija koje se traže su i kako se Crna Gora bori sa "peračima" novca, te kakve rezultate ostvaruje u suzbijanju krijumčarenja narkotika, imajući u vidu da je reč o tranzitnoj zoni i delu takozvane "Balkanske rute".

Trenutno je najinteresantije poboljšavanje nadzora granica kako bi se sprečili ili makar ozbiljnije poremetili neki od standardnih, uvreženih tokova za drogu ili ilegalnu imigraciju. Evropolu bolji nadzor granica postaje tim interesantniji i važniji, s obzirom na to da EU prostor stiže na kopnene granice Crne Gore ulaskom Hrvatske u EU, planiranim za 1. jul ove godine - navodi list.

Evropol, dodaje se, računa i na kvalitetne strateške informacije iz Crne Gore kako bi njegovi timovi analitičara mogli složiti što verniju, precizniju sliku delovanja kriminalnog podzemlja, bilo da je reč o pranju novca - o čemu se u Crnoj Gori dosta šuška, no bez čvrstih dokaza - krijumčarenju droge ili pranja novca, još jedne kategorije u kojoj treba uneti i crnogorski deo kako bi se složio svukupni mozaik.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA