HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Stranka nudi model organizovanja BiH na tri nivoa, u kome bi srednji nivo činile četiri federalne jedinice, što bi konstitutivnim narodima omogućilo da u velikoj meri sami odluče u kojoj bi od njih želeli da žive

  • 8

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović ponudio je danas sasvim drugačiji koncept reorganizacije BiH u odnosu na njenu postojeću državotvornu strukturu kako bi ona postala funkcionalna zajednica tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

HDZ nudi model organizovanja BiH na tri nivoa, u kome bi srednji nivo činile četiri federalne jedinice koje bi bile politički i teritorijalno disfunkcionalne, što bi konstitutivnim narodima omogućilo da u velikoj meri sami odluče u kojoj bi od njih želeli da žive.

Čović je rekao da se ovaj projekat odnosi na reorganizaciju cele BiH, što podrazumeva i Republiku Srpsku, tako da će građani i političari tog entiteta odlučiti da li će to biti prihvaćeno i u kojoj formi.

On je na tribini u Brčkom istakao da za projekat imaju podršku većine hrvatskog stanovništva u BiH, javila je Srna, preneli su banjalučki mediji.

- Verujem da ovaj koncept u ravnopravnom dijalogu sa predstavnicima druga dva naroda može biti osnova za rešenje, podudarno sa interesima svih koji žive na ovim prostorima, ali i standardima demokratske Evrope kojoj želimo pristupiti - rekao je Čović.

BiH čine dva entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH, koja je sastavljena od deset kantona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krempita

    19. februar 2013 | 18:33

    Sve je to lepo, ali samo ako podelimo i Dalmaciju.

  • KNIN-dza

    19. februar 2013 | 21:41

    Hehe kako je lepo odvoijo gde su Hrvati vecina ona dva kantona na jugu, Bihacki i Centralni Muslimani a onaj beli mesoviti Muslimani i Hrvati dok je Srpska jasna ko dan.

  • Dule

    19. februar 2013 | 18:25

    He ovde se nezna ko pije a ko placa hihi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA