Hramu Svetog Save kripta do 6. oktobra

Podzemni nivo ove svetinje biće potpuno spreman da dočeka visoke goste koji će se okupiti u Srbiji povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta

  • 0

Sednica Društva za podizanje Hrama Svetog Save održana je u utorak u Parohijskom domu na Vračaru, a skupu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je na čelu Glavnog odbora Društva, patrijarh srpski Irinej, kao i veliki broj privrednika i vlasnika uspešnih domaćih kompanija.

Oni su poručili da će radovi na kripti Hrama Svetog Save na Vračaru biti završeni do 6. oktobra. Podzemni nivo ove svetinje biće spreman da dočeka visoke goste koji će se okupiti u Srbiji povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

- Društvo će odrediti rokove za dalju izgradnju Hrama, a radićemo sa voljom, ljubavlju i osećanjem da ovde ugrađujemo sebe - rekao je tokom obilaska radova na vračarskoj svetinji predsednik Nikolić, i dodao da je do sada je urađeno mnogo, a da je u toku je oslikavanje zidova i završni radovi u kripti. On je napomenuo da su to i najskuplji radovi na ovom objektu.

Podzemna etaža Hrama, površine 1.800 kvadrata, biće do jeseni kompletno završena. U njoj je svoje mesto već dobila grobna crkva posvećena Svetom knezu Lazaru i kripta u kojoj će ubuduće biti sahranjivani srpski patrijarsi. Ovaj prostor imaće duhovnu, ali i kulturnu namenu. U njemu se planiraju izložbe predmeta iz riznice Muzeja SPC, koncerti duhovne muzike, crkveni skupovi...

Zahvalivši se svim priložnicima i darodavcima, patrijarh Irinej je naglasio da vračarski hram gradi srpski narod kako u zemlji tako i u rasejanju, čija pomoć do sada nije bila mala.

- Radovi koji predstoje stručne su prirode i zahtevaju velika sredstva. Objekat nije mali, ovakvi objekti se u svetu grade i po sto godina. Nadam se da nam neće toliko trebati za završetak Hrama Svetog Save - rekao je patrijarh Irinej.

NIKOLIĆ I BABIĆ NA ČELU

Društvo za izgradnju Hrama i zvanično je dobilo novo rukovodstvo. Na čelu GO Društva ubuduće će biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dok će prvi čovek Skupštine biti Miodrag Babić. Na dnevnom redu sednice članovi su usvojili i izveštaje o radovima na Svetosavskom platou od 2001. godine do danas.

(M. B. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA