Beba heroinski zavisnik rođena u Novom Sadu!

Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće. Na terapiju odvikavanja od droge novorođenče upućeno je odmah po rođenju

  • 8

Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Na terapiju odvikavanja od droge upućena je odmah po rođenju zbog izuzetno teške kliničke slike.

Ona nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu. Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

- Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu – kaže dr Nataša Stašuk, pedijatar iz Kliničkog centra Vojvodine.

Ako je porodilja poslednju dozu droge uzela u poslednjih sedam dana pred porođaj, kaže dr Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji.

- U tim slučajevima bebu odmah podvrgavamo lečenju tabletama. Bebe koje se leče od apstinencijalne krize bivaju otpuštene iz porodilišta 72 sata posle uzimanja poslednje doze leka - kaže dr Stašuk.

Ona objašnjava da porodilja zavisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je lekarima mnogo lakše ako za to znaju.

- Dobro je da znamo da bismo porodilju mogli da testriramo na HIV i hepatitis C i da bismo znali da li mogu da doje - kaže dr Stašuk.

Psihijatar Nebojša Baračkov, koji je godinama radio u Metadonskom centru KCV sa porodiljama zavisnicima, kaže da je odrastanje deteta čija majka koristi heroin nepredvidivo i problematično.

- Zavisnik može upasti u stondirano stanje od sat-dva i u tom slučaju beba je direktno ugrožena jer neće dobiti svu potrebnu pažnju. Roditelji zavisnici poslednje pare daće za heroin, a ne za bebine potrebe - kaže Baračkov.

(I. M. / Izvor: Blic / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samy

    20. februar 2013 | 11:46

    Majci oduzeti bebu zauvjek......

  • Rista

    20. februar 2013 | 11:37

    Molim te Gospode Isuse Hriste pomiluj nas grešne.

  • NIna

    20. februar 2013 | 16:09

    Mislim da bi najpametnije bilo takvim ljudima oduzeti decu.Znam da zvucim surovo,ali zelim biti realna.Majka koja je u trudnoci bila sposobna da uzima narkotike,a znala je ili je mogla znati da to moze ostetiti decije zdravlje,ne moze biti dobra majka ni kasnije.Tuzno je ovo.Neke zene ne mogu da imaju decu i podvrgavaju se raznim terapijama kako bi zatrudnele,a neke koje ne zasluzuju ostaju trudne..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA