PJONGJANG: Amerika gazi zemlje bez atomske bombe

- Tragične posledice zemalja koje su napustile na pola puta svoj nuklearni program jasno dokazuju da je NDR Koreja bila veoma dalekovida i u pravu kada se opredelila za nuklearnu opciju - objavila je severnokorejska agencija KCNA

  • 0

Izvođenjem treće nuklearne probe Severna Koreja je pojačala svoju odbranu od "neprijateljskih" Sjedinjenih Država, poručio je Pjongjang danas, ističući da su zemlje koje su poklekle pod američkim pritiskom i odustale od nuklearnih planova doživele "tragične posledice".

Severna Koreja je izvela svoju najobimniju nuklearnu probu prošle nedelje prkoseći rezolucijama Ujedinjenih nacija, čime je izazvala pretnje da će joj biti uvedene još teže sankcije.

Libija je napustila svoj nuklearni program 2003. u nastojanju da popravi odnose sa SAD i kasnije je videla svog vođu Moamera Gadafija zbačenog pobunom koju je vojno podržavao Vašington.

U očiglednom upućivanju na slučaj Libije, Severna Koreja je poručila da se nikada neće povući pred pretnjama Vašingtona.

- Tragične posledice zemalja koje su napustile na pola puta svoj nuklearni program jasno dokazuju da je NDR Koreja bila veoma dalekovida i u pravu kada se opredelila za nuklearnu opciju - objavila je severnokorejska agencija KCNA.

Severna Koreja je rekla Kini, svom glavnom savezniku, da planira izvođenje još nekoliko nuklearnih proba, preneo je Rojters prema izvoru sa vezama među kineskim liderima, što je zvanični Peking negirao.

Pjongjang je izveo najnoviju nuklearnu probu kao odgovor na sankcije uvedene u januaru zbog lansiranja rakete sa satelitom prošlog decembra, što je Savet bezbednosti ocenio kao kršenje rezolucija UN.

Sever je već pod strogim sankcijama zbog izvođenja prethodne dve nuklearne probe 2006. i 2009. koje su, takođe, izvedene posle prethodnog lansiranja balističkih raketa.

Severna Koreja je izbijanjem krize pojačala retoriku protiv Južne Koreje, preteći da će protiv nje preduzeti odlučne korake ukoliko bude podržala sankcije.

Većina zapadnih vojnih stručnjaka smatra da bi Severna Koreja izgubila rat protiv južnog suseda koga podržavaju SAD i da njeni lideri ne bi rizikovali veći konflikt.

Iako se zvanični Peking uzdržava od davanja ocena, mediji u Kini ističu da je Vašington glavni krivac zbog nuklearne krize oko Severne Koreje jer izbegava da pruži garancije Pjongjangu da neće raditi protiv režima i bezbednosti zemlje. Pjongjang zbog toga smatra da mu je nuklaearna bomba glavni adut u pregovorima sa SAD i Južnom Korejom o postizanju ugovora o miru i priznanju NDR Koreje.

Kineski list "Čajna dejli" ove nedelje je istakao da SAD moraju da delaju da bi ublažile napetost na poluostrvu i optužio Vašington da koristi severnokorejsko nuklearno pitanje kao izgovor za povećanje vojnog prisustva u regionu.

- Vašington možda ne bi želeo da se nuklearno pitanje Pjongjanga reši, jer to pruža izgovor Sjedinjenim Državama da tu raspoređuju antiraketne sisteme i održavaju vojne vežbe u regionu, koje su u skladu sa njegovim vojnim preraspoređivanjem snaga u istočnoj Aziji", napisao je list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA