Vranje, Bujanovac i Preševo najveći dužnici za struju

Ukupna dugovanja na području juga Srbije koje pokriva Elektrodistibucija Vranje iznose 4,2 milijarde dinara

  • 8

Ukupna dugovanja potrošača na konzumnom području juga Srbije koje pokriva Elektrodistibucija Vranje (EDV) u ovom momentu iznose 4,2 milijarde dinara.

Većina ovog duga otpada na domaćinstva, oko 3 milijarde, dok su ostatak dugovanja prema EPS od 1,2 milijarde dinara napravili tzv. virmanski potrošači (pravna lica), potvrdio je direktor EDV Zoran Knežević.

- Od 3 milijarde duga domaćinstava, 2,1 milijarda su tekuće obaveze, dok je 900 miliona pod utuženjem. Kod pravnih lica 700 miliona su tekuće obaveze, a preduzeća i drugi subjekti utuženi su u ovom trenutku na iznos od 500 miliona dinara. Ako se zna da je mesečna kamata dva odsto, to znači da dugovanje ka EDV za ukupan dug od 4,2 milijarde dinara na mesečnom nivou raste za 84 miliona, odnosno 2,8 miliona dinara dnevno - upozorava Knežević.

Polovina od 4,2 milijarde ukupnog duga otpada na opštine Preševo (8.500 brojila) i Bujanovac (12.500 strujomera), a količina preuzete električne energije koju troše ove dve opštine je trećina ukupno preuzete energije čitavog konzumnog područja ED Vranje, koje ima oko 65.000 brojila.

Procenat naplate u 2012. godini neznatno je opao u odnosu na godinu pre sa 73,60 na 73,06 odsto, što je najslabiji procenat naplate na području ED "Jugoistok" d. o. o. Niš (gde osim Vranja spadaju još i ogranci ED Elektrotimok, ED Prokuplje, ED Pirot i ED Leskovac) i najslabiji u Srbiji.

EDV ne uspeva da se izbori sa tzv. "milionskim dužnicima" za utrošenu električnu energiju među individualnim potrošačima (fizička lica). Na celom konzumnom području ima ih 126, a duguju čak 185 miliona dinara. Njih 54 su iz Vranja, ostali iz Preševa i Bujanovca.

Naplata struje preko suda ide vrlo sporo. EDV i dalje vodi neke sporove koji su po njihovim tužbama započeti još 2005. godine. Podneto je oko 32.000 tužbi protiv neplatiša, a mesečno je pred sudom po 300-400 ročišta protiv njih.

(K. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    21. februar 2013 | 20:07

    ШИПТАРИНА СТРУЈУ ИСКЉУЧИТИ ЕХПРЕСНО, КАО ШТО СУ И ОНИ СРБИМА АСТРОНОМСКЕ ЦЕНЕ ПОСЛАЛИ И СВАКОМ ИСКЉУЧИЛИ КОЈИ НИЈЕ ПЛАТИО

  • Andrija

    21. februar 2013 | 18:00

    Pa sta se cudite narode....pa da postoji drzava isljucili bi svakog posle 3 meseca opomena..a iskljucuju u ostalim delovima zemlje.Nego nemaju petlju da odu Albancima da seku.E TO JE PRAVA ISTINA.I treba da se otcepe...pa bi kosovska sluzba i policija lako iskljucivala neplatise bez problema.

  • milan

    21. februar 2013 | 16:59

    Tako je,ali koliki je prosek plate u Vojvodini,a koliko u Vranju,da li se to neko pita?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA