U Boga veruje čak 94 odsto Srbije!

Gotovo celokupno stanovništvo izjašnjava se kao religiozno, a najviše je pravoslavnih hrišćana - 84 odsto. Ateista dvostruko više - 80.000 građana, a 220.000 odbilo da se izjasni

  • 20

U Boga veruje 94 odsto stanovništva Srbije, pokazuju rezultati poslednjeg popisa. Najbrojniji su pravoslavni hrišćani, kojih je 6,4 miliona ili 85 odsto stanovništva. Ipak, broj ateista u Srbiji je tokom poslednje decenije udvostručen i danas ih je oko 80.000.

Da je Srbija u samom evropskom vrhu po religioznosti stanovnika, potvrdili su i podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji je u četvrtak objavio rezultate popisa iz 2011. godine koji govore o veroispovesti građana. Oni su pokazali da se ogroman broj žitelja republike oseća religioznim, kao i da je procenat verujućih, uprkos padu broja stanovnika, približan rezultatima popisa iz 2002. godine.

Najbrojnija verska zajednica u Srbiji je hrišćanska, kojoj pripada 6,6 miliona građana. Ovom krugu, pored pravoslavaca koji apsolutno dominiraju, pripada i 356.957 katolika (5 odsto), 71.284 protestanata, kao i 3.211 onih koji su se izjasnili kao pripadnici drugih hrišćanskih učenja. Na drugom mestu po broju vernika su muslimani, kojih je 222.828, što čini oko tri posto ukupne populacije. Za njima slede pripadnici više religija istoka (budisti, hinduisti i drugi), kako se izjasnilo 1.137 građana, i članovi judaističke zajednice, kojih je svega 578.

Sliku položaja religije u društvu kompletira i 4.000 sumnjičavih, koji su se izjasnili kao agnostici, ali i 220.000 građana koji su iskoristili ustavno pravo da ne odgovore na pitanje o veri.

- Odgovori na pitanje o veroispovesti prikupljeni su na osnovu ličnog osećanja građana, objašnjava Snežana Lakčević iz RZS.

SRBIJA DALEKO IZNAD MEĐUNARODNOG PROSEKA VERUJUĆIH

- Svako je bio slobodan da se izjasni na osnovu svog doživljaja religije. Popis je tako zabeležio i gotovo 100.000 građana koji su dali odgovore koji nisu mogli da budu uvaženi kao pripadnost konfesiji.

Pravoslavni vernici čine većinu u najvećem broju opština u Srbiji, dok katolici dominiraju u osam opština na severu - Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Kanjiži, Senti, Adi, Bečeju i Čoki. U Kovačici i Bačkom Petrovcu najviše je protestanata, a reč je o Slovacima koji pripadaju Slovačkoj evangelističkoj crkvi. Muslimanski vernici najbrojniji su u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Ovi podaci potvrdili su i istraživanja objavljivana prethodnih godina, čiji su rezultati Srbiju smeštali među najreligioznije države u Evropi. Procenat od 94 posto verujućih prevazilazi međunarodni prosek koji se kreće oko 60 procenata verujućeg stanovništva.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA